Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να χάσετε βάρος;

Το άγχος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σώμα και την υγεία μας. Από την κούραση και την αϋπνία, μέχρι προβλήματα στη χώνεψη και την καρδιά, το χρόνιο στρες αποτελεί πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Ακόμα κι αν το άγχος σας δεν είναι χρόνιο, ακόμα και το μικρό καθημερινό άγχος, που όλοι αντιμετωπίζουμε, μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό σας και μπορεί να σας εμποδίζει ακόμα κι από το να χάσετε κιλά.

Η διαιτολόγος Ρεμπέκα Στρίτσφιλντ εξηγεί γιατί μία μέρα γεμάτη άγχος μπορεί να κάνει ακόμα και τους υπέρμαχους της υγιεινής ζωής να αποκλίνουν από τη διατροφή τους.

«Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι, μόλις έρθουμε αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο, όπως ένα λιοντάρι ή τίγρη, να το βάλουμε στα πόδια, ώστε να σώσουμε τη ζωή μας και γι' αυτό έχουμε στον οργανισμό μας της ορμόνες του άγχους», αναφέρει.

Το πρόβλημα σήμερα, όμως, είναι ότι είμαστε σχεδόν πάντα αγχωμένοι. «Πλέον το άγχος είναι χρόνιο και τα επίπεδα των ορμονών αυτών ανεβαίνουν συνέχεια και παραμένουν υψηλά. Και όταν τα επίπεδα των ορμονών αυτών ανεβαίνουν, αυξάνεται και η λιγούρα που έχουμε για φαγητό. Το γεγονός ότι βιώνουμε τόσο έντονο άγχος, μας οδηγεί στο να μην κάνουμε τις σωστές επιλογές όσον αφορά το φαγητό και τελικά να παχαίνουμε»

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι ορμόνες μας, μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τον χρόνο μας και το πρόγραμμά μας, ώστε να μειώσουμε το άγχος στην καθημερινότητά μας. Όταν κάποιος έχει χιλιάδες πράγματα να κάνει καθημερινά, είναι δύσκολο να προγραμματίσει τα γεύματά του, αυξάνοντας τις πιθανότητες να παραγγείλει φαγητό απ' έξω. Ο ύπνος αρχίζει να γίνεται λιγότερος και λιγότερο ποιοτικός και το άτομο αρχίζει να νιώθει κουρασμένο. Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

Το μυστικό, σύμφωνα με την Στρίτσφιλντ είναι να βρίσκει το άτομο τρόπους να βάλει ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά του και να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. «Εάν είμαστε αγχωμένοι, μπορεί να μην καταλαβαίνουμε ότι αυξάνετε η ανάγκη μας για ζάχαρη ή ότι τσιμπάμε την ώρα που μαγειρεύουμε, γιατί θέλουμε να μασάμε κάτι για να περάσει η ώρα. Είναι φοβερό, πώς μικρές κινήσεις που κάνουμε ασυναίσθητα μπορεί να αυξήσουν το βάρος μας», συμπληρώνει.

huffington

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα