Ο απόλυτος οδηγός καύσης του λίπους

Για να συρρικνώσουμε τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε ποια είναι τα τρία διαφορετικά είδη λίπους και ποιες στρατηγικές επιδρούν σε καθένα από αυτά.

Όλοι διαθέτουμε –λιγότερο ή περισσότερο– λίπος στο σώμα μας. Υπάρχουν διάφορα είδη λίπους και μπορούμε να διαχειριστούμε καθένα από αυτά με την κατάλληλη διατροφή και τη γυμναστική.

Είδος 1ο: Υποδόριο λίπος

Πού βρίσκεται: Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα μας μας. Βρίσκεται παντού στο σώμα, από την κοιλιά και τους γλουτούς έως τα χέρια και το πρόσωπο.

Πού χρησιμεύει: Αποθηκεύει ενέργεια και παρέχει στο σώμα μια απαραίτητη «επένδυση». Παράλληλα, απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται λιπονεκτίνη, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της παραγωγής ινσουλίνης. Όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο μειώνεται η παραγωγή της ορμόνης κι έτσι ο οργανισμός δυσκολεύεται να ρυθμίσει σωστά την ινσουλίνη. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Πώς θα το περιορίσετε: Χρειάζεται τόσο περιορισμός των θερμίδων όσο και γυμναστική. Ακόμη και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο, θα σας βοηθήσουν.

Είδος 2ο: Σπλαγχνικό λίπος

Πού βρίσκεται: Βρίσκεται βαθιά στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και συσσωρεύεται στους κενούς χώρους ανάμεσα σε ζωτικά όργανα. Δεν μπορούμε να το πιάσουμε ή να το αισθανθούμε με την ψηλάφηση.

Πού χρησιμεύει: Έχει χαρακτηριστεί ως «τοξικό» λίπος, καθώς εκκρίνει φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες ή κυτταροκίνες. Αυτές οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής της ινσουλίνης και προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας.

Πώς θα το περιορίσετε: Η ισορροπημένη διατροφή είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά. Θα πρέπει να καταναλώνετε καθαρές πρωτεΐνες και να περιορίσετε την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών. Η αεροβική γυμναστική είναι ιδανική για την καύση πολλών θερμίδων, άρα και τον περιορισμό των αποθεμάτων λίπους.

Είδος 3ο: Καφέ λίπος

Πού βρίσκεται: Βρίσκεται κυρίως γύρω από το λαιμό, το κλειδοκόκαλο και το στέρνο.

Πού χρησιμεύει: Είναι το «καλό» λίπος που υπάρχει στο σώμα μας. Το καφέ λίπος είναι μεταβολικά ενεργό όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και βοηθά να καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες). Το καφέ λίπος μας βοηθά να καίμε θερμίδες ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης.

Πώς θα το αυξήσετε: Είναι το μόνο είδος λίπους που θα πρέπει να αυξήσετε στο σώμα σας, καθώς σε αντιδιαστολή με το λευκό λίπος (είδος 1 & 2) που αποθηκεύει ενέργεια, το καφέ λίπος καταναλώνει ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism, η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου 15 βαθμούς Κελσίου) για 10-15 λεπτά οδηγεί στην παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται ιρισίνη, η οποία φαίνεται να βοηθά ώστε τα λευκά λιποκύτταρα να συμπεριφέρονται ως καφέ λιποκύτταρα.


onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα