Δεν μπορείς να χάσεις κιλά; Δες τι λάθη κάνεις

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα που συμβαίνουν είναι ότι οι άνθρωποι που είναι διαρκώς σε δίαιτα, είναι εκείνοι που δεν μπορούν να απαλλαχτούν με τίποτα από τα περιττά κιλά τους! Έχουμε όλοι έναν άνθρωπο γύρω μας που συνέχεια δοκιμάζει νέες δίαιτες, κι όμως συνέχεια παχαίνει...

Η απάντηση που δίνουν οι διατροφολόγοι σ' αυτό το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν κάποια κλισέ λάθη που κάνουμε και μας εμποδίζουν από το να έχουμε τη σιλουέτα που θέλουμε. Κρατήστε σημειώσεις:

1. Βάζουμε μη ρεαλιστικούς στόχους

Ο στόχος του να χάσουμε 3 κίλα μέσα σε 10 μέρες είναι μεν δελεαστικός, αλλά είναι και μη ρεαλιστικός. Θέτωντας έναν τέτοιο στόχο μπαίνουμε στη διαδικασία να εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας, τον υποβάλλουμε σε αφαγία, χάνουμε υγρά και τελικά όχι μόνο δεν αποχωριζόμαστε τα περιττά κιλά που θέλουμε, αλλά στο τέλος βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει.

2. Επιλέγουμε τη «λάθος» δίαιτα

Το να επιλέξουμε μια δίαιτα που μας είπε ένας φίλος ότι κάνει ή που διαβάσαμε σ' ένα περιοδικό δεν είναι απαραίτητο ότι θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε έναν διατροφολόγο.

3. Δημιουργούμε πλασματικές δικαιολογίες

Δουλεύουμε πολύ, δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε υγιεινά, δεν έχουμε χρόνο να γυμναστούμε, η καθιστική ζωή στο γραφείο δεν βοηθάει κτλ. Κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να χάσουμε τα περιττά κιλά που θέλουμε ή ακόμη χειρότερα, να παχύνουμε. Τα πράγματα είναι πιο απλά... Ανεξάρτητα και πάνω απ' όλα όποιος δεν τρώει λιπαρές τροφές και μεγάλες ποσότητες, δεν παχαίνει!

4. Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με λιχουδιές

Ειδικά όταν είμαστε σε δίαιτα, όταν δούμε ότι έχουμε χάσει κάποια κιλά, επιβραβεύουμε τον εαυτό μας μ' ένα γλυκό ή με junk food. Μεγάλο λάθος! Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε δύναμη και να μείνουμε πιστοί στη διατροφή μας. Επίσης το να γυμναζόμαστε και να τρώμε μετά διπλές ποσότητες φαγητού με το πρόσχημα ότι κάψαμε θερμίδες ή ότι η άσκηση ανοίγει την όρεξη, είναι εντελώς μάταιο και ακυρώνει την προσπάθεια μας...

5. Πιστεύουμε ότι τα κιλά χάνονται ως δια μαγείας

Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια, ούτε μαγικες δίαιτες-αστραπή. Η διατήρηση του φυσιλογικού βάρους που αναλογεί στο σώμα μας είναι τρόπος ζωής. Από το να πιστέυουμε σε ουτοπικές λύσεις και να απογοητευόμαστε, είναι προτιμότερο να μάθουμε να ζούμε σεβόμενοι το σώμα μας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα