Με αυτές τις δουλειές του σπιτιού θα κάψετε περισσότερες θερμίδες!

Αν το γυμναστήριο σας φαίνεται πλέον ακριβή συνήθεια, οι δουλειές του σπιτιού ήρθαν για να το αντικαταστήσουν - σχεδόν -επάξια.

Όπως αναφέρει το BBC, το σιδέρωμα, το ξεσκόνισμα, το σκούπισμα και οι λοιπές αγγαρείες του νοικοκυριού είναι κατά πολλούς ένας καλός τρόπος για να γυμναστεί κανείς. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό και κυρίως, κατά πόσο αντιστοιχούν στη σωματική δραστηριότητα μεσαίας έντασης, την οποία συνιστούν οι γιατροί; Μία ομάδα ειδικών αποφάσισε να κάνει πείραμα για να το διαπιστώσει.

Οχτώ εθελοντές, διαφορετικού σωματότυπου, με μόνιτορ επάνω τους, άρχισαν να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Αρχικά, δοκίμασαν το σιδέρωμα, το σκούπισμα, το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα. Αφού ολοκλήρωσαν τη δουλειά, δρ. Αντι Μπλάνιν συγκέντρωσε τα δεδομένα από το μόνιτορ που είχε ο καθένας και τα αξιολόγησε με κλίμακα από το 1 έως το 10, χρησιμοποιώντας το ΜΕΤ, την μεταβολική αντιστοιχία εργασίας, που καταγράφει την ενέργεια που καταναλώνεται ανά ώρα. Για παράδειγμα, στο 1 της κλίμακας είναι η ενέργεια που ξοδεύει ο άνθρωπος παρακολουθώντας τηλεόραση. Οτι ξεπερνά το 3, θεωρείται «μέτρια δραστηριότητα», ενώ πάνω από το 6 είναι η «έντονη».

Το σιδέρωμα και το ξεσκόνισμα κινήθηκαν χαμηλά στην κλίμακα, με σκορ 1,3 και 1,5 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές. Ομως, το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα ξεπέρασαν το 3, κάτι που σημαίνει ότι είναι «μέτρια δραστηριότητα», δηλαδή, την ώρα που έκαναν αυτές τις δουλειές οι εθελοντές έκαψαν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με το να είναι καθιστοί.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές δοκίμασαν άλλες δουλειές, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου, το καθάρισμα των τζαμιών, το κούρεμα του γρασιδιού και το φύτεμα λουλουδιών. Ολες αυτές οι δραστηριότητες ξεπέρασαν το 3 στην κλίμακα, με το καθάρισμα τζαμιών να είναι η πιο ξεκούραστη δουλειά (3.1), ενώ ακολούθησαν το φύτεμα λουλουδιών (3.4), το πλύσιμο αυτοκινήτων (3.6) και τέλος, το κούρεμα του γρασιδιού (4.4). Συνδυάζοντας λοιπόν τις δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, ο άνθρωπος μπορεί να πλησιάσει στο επιθυμητό επίπεδο εκγύμνασης που θέτουν ως όριο για κάθε εβδομάδα οι γιατροί.

Οσο για εκείνους που θέλουν να γυμναστούν περισσότερο, μπορούν να τρίψουν πατώματα ή μπανιέρες (6.5 στην κλίμακα), να μετακινήσουν βαριά έπιπλα (5.8), να κόψουν ξύλα (6.3) ή να σκάψουν (7.8).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα