Πώς ψήφισαν οι δικαστές στο ΣτΕ; Οι τρεις θέσεις και η επόμενη μέρα

Οι ανώτατοι δικαστικοί μετά από σκληρή μάχη επιχειρημάτων και πέντε διασκέψεις αποφάσισαν ότι υπήρξε παραβίαση του συντάγματος (άρθρο 15) από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας.

Κατά την ψηφοφορία διαμορφώθηκαν τρεις θέσεις που τέθηκαν προς ψήφιση.

Τρεις τάσεις σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώθηκαν και τεθηκαν σε ψηφοφορια εντός της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της έντονης, εξάωρης, χθεσινοβραδινής, πέμπτης κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης, που εξέτασε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και κατέληξε τελικά στο να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της Κυβέρνησης.

Η πρώτη τάση που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία αφορούσε την αντισυνταγματικότητα του νόμου με επίκεντρο τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έλαβε 14 ψήφους.

Η δεύτερη αφορούσε τη συνταγματικότητα του νόμου που έλαβε 11 ψήφους.

Μία πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έλαβε μόνο τρεις ψήφους περιλάμβανε ενδιάμεση λύση, ώστε το δικαστήριο να εκδοσει προδικαστική απόφαση και σε ένα μήνα να αποφανθεί οριστικά.

Τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέληξε μετά από εξάωρη διάσκεψη στο να κρίνει αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης χωρίς αστερίσκους, αποφασίζοντας πως μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, έχει κατά το Σύνταγμα, την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί τα κανάλια.

Μέχρι συνεπώς να συγκροτηθεί το ΕΣΡ κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες δεν μπορεί να πέσει, ενώ επιπλέον ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε είναι άκυρος.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο θα εξηγεί αναλυτικά σε ποιά σημεία βασίστηκε η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας για την έκδοση της επίμαχης απόφασης, αλλά και σε ποιά ζητήματα η μειοψηφία είχε διαφορετική άποψη, αναμένεται να καθαρογραφεί το επόμενο διάστημα.

Μετά ταύτα μετά την έκδοση της αποφάσεως με την οποία υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των δικαστών η σκληρή γραμμή, διότι υπήρξαν και ενδιάμεσες λύσεις που δεν μπόρεσαν να μορφοποιηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία, οι άδειες των καναλιών μπορούν στο εξής να δοθούν μόνον από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μέχρι τότε κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες δεν μπορεί να πέσει. Επίσης κομβικής σημαςίας είναι η συνέπεια που παράγεται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε για την χορήγηση αδειών στα κανάλια δεν ισχύουν πλέον.

Οι υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν από τον πρόσφατο διαγωνισμό και πλήρωσαν κατέχουν πλέον άδειες χωρίς αντίκρυσμα. Επίσης δεν μπορεί πλέον ο υπουργός να αδειοδοτήσει τα κανάλια, παρά μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο υπουργός είναι θα επιχειρήσει με προσωρινό τρόπο - όχι άδειες- να τακτοποιήσει το τηλεοπτικό τοπίο. Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της αποφάσεως του δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και γέννησε αβεβαιότητες σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Πάντως σήμερα στο χώρο της δικαιοςύνης και ειδικώς στο Συμβουλιο της Επικρατείας το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και τεταμένο με τις αντιδράσεις των δικαστών να αφορούν στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ανωτάτου δικαστηρίου η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Γεροβασίλη, ενώ σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περί «δικαστικών πραξικοπημάτων». Δικαστικοί όλων των βαθμίδων αδυνατούσαν να κατανοήσουν το μέγεθος της επιθέσεως κατά του δικαστηρίου και την αμφισβήτηση της θεσμικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το τηλεοπτικό τοπίο - Θα πληρώσουν όλοι οι καναλάρχες με τον νόμο-γέφυρα

Αλλάζει τα δεδομένα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών η χθεσινοβραδυνή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το άρθρο 2α του νόμου 4339 που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση άδειας από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό, με συνέπεια ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο να θεωρείται άκυρος.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν αλλάζει. Κατά συνέπεια οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ.

Τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.


Κρέτσος: Με το νόμο-γέφυρα θα πληρώσουν όλοι οι καναλάρχες

Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω και είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9».

Εφ' εξής όποιος διαγωνισμός γίνει και όταν αυτός γίνει, θα πρέπει να διεξαχθεί από το ΕΣΡ, όταν αυτό συγκροτηθεί, σημείωσε ο κ. Κρέτσος.

Η απόφαση του ΣτΕ μας επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας, είπε,  τονίζοντας ότι με το νέο «νόμο-γέφυρα» θα πλήρωσουν όλοι οι καναλάρχες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα