Τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση του ΣτΕ: Ο διαγωνισμός σαν να μην έγινε

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν σκληρή και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

Η απάντηση της κυβέρνησης μέσω της Όλγας Γεροβασίλη, ήταν σκληρή απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει νέα νομοθετική ρύθμιση

Επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαπέλυσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά το ίδιο δικαστήριο «που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, έκριναν συνταγματικό το μαύρο στην ΕΡΤ και το PSI που διέλυσε τα Ταμεία».

Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία, στερεί 250 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και τα επιστρέφει στους καναλάρχες, υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την λειτουργία των τηλεοτπικών σταθμών, σημείωσε.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει την βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η ασυδοσία δεν είναι συνταγματικά προβλεπόμενη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση το εξής: «Πέραν του άρθρου 2Α ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ».

Ιδού τι λέει αυτό το άρθρο:

Άρθρο 2

Πλαίσιο διαδικασίας αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης

«1. Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕΤΤ».

Με βάση αυτό, η κυβέρνηση και ο Παππάς παραιτούνται από τη δυνατότητα τροποποίησης του Χάρτη Συχνοτήτων και κατά συνέπεια από τον αριθμό «4» των αδειών, τον οποίο θα επανακαθορίσει, προφανώς, το ΕΣΡ. Άρα ενδεχομένως πάμε σε περισσότερα κανάλια. προφανώς γι' αυτό η ΌλγαΓεροβασίλη στην πρώτη δήλωσή της μετά την απόφαση του ΣτΕ είπε ότι:

«Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015».

Δηλαδή... με τον νόμο Παππά, ο οποίος επιστρέφει εφ' όσον, κατά τα φαινόμενα, δεν έχει κριθεί εν όλω αντισυνταγματικός. Ίδωμεν...

Η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε και η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός

Μάλιστα επικράτησε η σκληρή γραμμή, δηλαδή εκτός από αντισυνταγματικός ο νόμος κρίθηκε ότι δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν ευχέρειες διορθωτικών κινήσεων. Συνεπώς τίποτα δεν ισχύει απ΄ όσα η διαγωνιστική διαδικασία έχει προκαλέσει και όλα

Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Με ψήφους 14-11 δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή  - Τελικά «κέρδισε» η σκληρή γραμμή - Ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ - Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης

Τα μέλη του ΣτΕ ψήφισαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου και πλέον μένει να τεθούν νέοι όροι από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο των τηλεοπτικών αδειών.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής δηλώσεις αναμένεται να κάνει από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και νέα δεδομένα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βάλει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πρώτο στην ατζέντα τους και μάλιστα, ενόψει ανασχηματισμού.

Τι σημαίνει αυτό;

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τα υφιστάμενα κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ενώ οι νέες τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στον «αέρα».

Επίσης, η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου περνάει ολοκληρωτικά στο ΕΣΡ, όποτε αυτό συσταθεί.

Παράλληλα, το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στους προσωρινούς υπερθεματιστές το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν καταβάλει για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Επί της ουσίας, ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο καταρρέει και ερχόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση στα τηλεοπτικά πράγματα, κάτι που ξόρκιζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτη αντίδραση από Το Ποτάμι

Οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν, σχολίασε το Ποτάμι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, προσθέτοντας εμφατικά: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση».

H ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.

Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, η κυβέρνηση επιχείρησε να διαχειριστεί την πολιτική ήττα που αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο με πλειοψηφία 14 - 11 έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά ακυρώνοντας πλήρως τον διεξαχθέντα διαγωνισμό για τις άδειες.

Η κυβέρνηση αντιδρώντας άμεσα επιχείρησε να «μαζέψει» τις εντυπώσεις και να αναλάβει ταχύτατα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Προαναγέλλοντας καταρχάς άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών και μάλιστα από τη Δευτέρα, ενώ αναμένει και το πλήρες σκεπτικό της απόφασης. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι νομιμότητα πάση θυσία και κανένα περιθώριο επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς ασυδοσίας.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι «μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΣτΕ όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «ρύθμιση - γέφυρα» η οποία θα ισχύσει από τώρα μέχρι όταν διεξαχθεί ο διαγωνισμός που θα λαμβάνει υπόψη το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Πάντως ο υπουργός Επικρατείας διεμήνυσε ότι το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» δεν πρόκειται να συνεχιστούν.

Στην δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση («οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν κρίνονται») με αιχμές για δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του λαού τόσο στο παρελθόν (μνημόνια, «μαύρο» στην ΕΡΤ, PSI) όσο και με την συγκεκριμένη απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει την πρώτη δόση «στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» σε βάρος  της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η Ένωση Κεντρώων έκανε λόγο για τραυματισμένη κυβέρνηση.

Η απόφαση του ΣτΕ

Στην απόρριψη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικού κατέληξε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα η Καθημερινή, με πλειοψηφία 14 - 11 το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ως προς τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο και σύμφωνα με το Δικαστήριο θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης. Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επί της ουσίας, η όλη διαδικασία ακυρώθηκε, το τηλεοπτικό τοπίο επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς και θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή από το ΕΣΡ, αφού πρώτα αυτό συγκροτηθεί σε σώμα.

Η πλειοψηφία του ΣτΕ υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή, αυτή της πλήρους απόρριψης της διαδικασίας. Και τούτο διότι υπήρξε και μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών το ΕΣΡ θα αναλάμβανε το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τί απ΄ όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τί βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα