Μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε μάχη έχει εξελιχθεί η διάσκεψη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι δικαστές αναμένεται να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Διάφορες αναφορές υπάρχουν μέχρι στιγμής για την μέχρι στιγμής πορεία της συνεδρίασης.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τα περισσότερα μέλη του ΣτΕ φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει έντονη διχογνωμία αναφορικά με εάν θα πρέπει να «κατεδαφιστεί» εντελώς ο νόμος ή απλά να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Αν δοθεί δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, οι άδειες δεν θα ακυρωθούν κατευθείαν αλλά το ΕΣΡ θα πρέπει να αποφασίσει τόσο για τον αριθμό των αδειών, όσο και για άλλα σημαντικά ζητήματα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σήμερα απόφαση, αλλά να γίνει νέα διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, αν και η πιθανότητα είναι μικρή.

Παράλληλα, δικαστικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να δοθεί προθεσμία ορισμένων μηνών προκειμένου να γίνει η συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Θυμίζουμε πως τα δύο βασικά ζητήματα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Το ΕΣΡ και οι αρμοδιότητές του: Εάν δηλαδή έχει μόνο το ΕΣΡ την αρμοδιότητα να κηρύξει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ή εάν μπορεί κι ο Υπουργός Επικρατείας.
  • Ο αριθμός των αδειοδοτούμενων καναλιών: Εάν ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών είναι αντίθετος με το Σύνταγμα αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Τι θα γίνει εάν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου;

Σ’ αυτή την περίπτωση η διαδικασία του διαγωνισμού θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο.

Εάν, όμως, το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, τότε η Κυβέρνηση θα κληθεί να θέσει νέους όρους για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

ipop

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα