Ποιος αναλαμβάνει το τιμόνι της ενημέρωσης στην ΕΡΤ μετά τη σφαγή Καπάκου

Ανακοινώθηκε, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, ο διάδοχος του Σταύρου Καπάκου στο “τιμόνι” της ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δημιοσγράφο Παναγιώτη Τσούτσια, ο οποίος εργάζεται στην ΕΡΤ από το 1989 και μέχρι σήμερα ήταν Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Σύνταξης Ειδήσεων.

Το βιογραφικό του νέου διευθυντή

Ο Παναγιώτης Τσούτσιας είναι δηµοσιογράφος. Γεννήθηκε στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, το 1956. Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο Δηµοσιογραφίας της Σόφιας. Από το 2002 κατοικεί µόνιµα στον Γέρακα. Είναι παντρεµένος µε δύο παιδιά. Αµέσως µετά τη µεταπολίτευση υπήρξε ενεργό µέλος πολιτιστικών συλλόγων και επιτροπών ειρήνης.

Ιδρυτικό µέλος του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσµου Φιλίας. Το 1987 συµµετείχε στην Οµάδα Πρωτοβουλίας για τη λειτουργία του πρώτου διαδηµοτικού σταθµού (Δίαυλος 10) και στη συνέχεια στην Επιτροπή Προγράµµατος. Έχει εργαστεί στις ηµερήσιες εφηµερίδες "Πρώτη", "Μεσηµβρινή", στο περιοδικό "Έψιλον" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού "Άνθρωποι" της "Απογευµατινής της Κυριακής". Εργάστηκε στο πολιτικό τμήμα του "Έθνους" και του "Έθνους της Κυριακής" και στη ΝΕΤ 105,8.

Μεταξύ άλλων έχει υπάρξει µέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων στο Γ΄ Γυµνάσιο Γέρακα και µέλος του Πνευµατικού Συλλόγου Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης. Έχει στο παρελθόν εκλεγεί Γενικός Γραµµατέας του Δ.Σ. του Ενιαίου Δηµοσιογραφικού Οργανισµού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) και µέλος του Γενικού Συµβουλίου της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Το παρασκήνιο της αλλαγής "σκυτάλης"

Νωρίτερα, η ΕΡΤ είχε ενημερώσει με μια λιτή ανακοίνωση το τέλος της συνεργασίας της με τον επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα, αναφέροντας ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο. Το Δ.Σ. τον ευχαριστεί για τις μέχρι σήμερα προσφερθείσες υπηρεσίες του».

Οι διαδικασίες για το «διαζύγιο» είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό και αυτό μόνο βελούδινο δεν ήταν, καθώς η διοίκηση ενημέρωσε από την προηγούμενη βδομάδα τον δημοσιογράφο και σύμφωνα με τους κύκλους του κ. Καπάκου ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε να αποχωρήσει από το ραδιομέγαρο. Ωστόσο, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να τον διώξουν με αυτό τον προκλητικό τρόπο με έναν δικαστικό κλητήρα.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αναμενόταν να θέσει το θέμα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, που έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ.

Ποιοι είναι οι λόγοι του «διαζυγίου» και μάλιστα στην αρχή της σεζόν που θα έπρεπε στο κρατικό κανάλι, όπως σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό, να έχουν ρυθμιστεί όλα και να λειτουργούν σωστά; Στο παρασκήνιο αναφέρονται διαφωνίες που είχε ο απερχόμενος με μέλη του ΔΣ και μάλιστα όταν τους ενημέρωσε πως στον τομέα του, τον ενημερωτικό, με 2.500 εργαζομένους στην ΕΡΤ, υπάρχουν πολλοί αρχισυντάκτες και λίγοι… συντάκτες. Δεν είναι τυχαίο που πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η κρατική τηλεόραση έχει ανάγκη από διάφορες ειδικότητες, όπως δημοσιογράφους, για την κάλυψη ρεπορτάζ.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο τονίζεται και η σχέση του πρώην Γενικού Διευθυντή με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, νυν… και πρώην. Στην ΕΡΤ λοιπόν που προσπαθεί να πείσει για «ελευθερία και ακηδεμόνευτη ειδησεογραφία» λέγεται ότι υπήρχαν πιέσεις από το Μαξίμου για τις θέσεις που παρουσιάζονται –και θα παρουσιάζονται- σε ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές, θέσεις που ίσως δεν θα δεχόταν να ακολουθήσει ο πρώην Γενικός Διευθυντής.

Στο παρασκήνιο μάλιστα αναφέρεται πολλές φορές «πόλεμος απόψεων» μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου, δηλαδή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και κομματικών στελεχών που μάλιστα διατηρούν ακόμα σχέσεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποχωρήσει. ]

Το… κερασάκι στο παρασκήνιο δίνεται από την πληροφορία πως ανάμεσα σε μέλη του ΔΣ και του Σταύρου Καπάκου υπήρξε έντονη διαφωνία για το πρόσωπο, τη γυναίκα, που θα αναλάβει σύντομα την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ. Κι όλα αυτά, ενώ όπως ανέφερα στην αρχή, με το… άρωμα εκλογών να πλανάται (και) στο ραδιομέγαρο ενισχύοντας και «κατοίκους» του Μαξίμου, όσο και της Κουμουνδούρου να θέλουν να έχουν καίριο ρόλο και λόγο στον ενημερωτικό τομέα της κρατικής τηλεόρασης…!

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα