Σε δύο στρατόπεδα το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες;

Εικόνα σύγκρουσης, μη συνήθη για τα δεδομένα του Συμβουλίου Επικρατείας που έχει λάβει στην πολυετή ιστορία του μερικές από τις πιο δύσκολες αποφάσεις για μερικά από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα της χώρας, παρουσιάζουν δικαστικές πηγές για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως λένε, "υπήρξαν αντεγκλήσεις και αντιδράσεις για διαδικαστικά ζητήματα από μερίδα δικαστών προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου", η οποία οδήγησε κατ' αρχήν στη διακοπή της συνεδρίασης και μετά στην ανακοίνωση ματαίωσης από τον ίδιο τον πρόεδρο. Εν ολίγοις, οι διαφωνίες δεν αφορούσαν καν την ουσία, καθώς οι δικαστές δεν μπήκαν καν σε αυτή. Άλλωστε και η ανακοίνωση ακόμα του προέδρου συνιστά πρωτόγνωρη πρακτική, ενώ τα περί σύγκρουσης (με επίκληση βέβαια της ανακοίνωσης του προέδρου) διέψευσε και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. 

Ταυτόχρονα, δικαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν πάντως ως πρωτοφανή στα χρονικά του ΣτΕ την απόφαση του κ. Σακελλαρίου να ματαιώσει τη σύσκεψη επικαλούμενος ως λόγο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την αδειοδότηση των καναλιών. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε τι δημόσιο κλίμα και υπό πόση πίεση συνεδρίασαν και εξέδωσαν αποφάσεις για τη συνταγματικότητα των μνημονίων, για τις υποθέσεις της Ελληνικής Χρυσός και, φυσικά, για την υπόθεση της ΕΡΤ. Επίσης, αν ο πρόεδρος ήθελε να ματαιώσει τη σύσκεψη, θα μπορούσε να το κάνει μέσω υπηρεσιακού σημειώματος, όπως έχει δικαίωμα. 

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με αντισυνταγματικότητες του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ενδιαφερόμενους, τα επιχειρηματικά σχήματα δηλαδή που πήραν άδεια αλλά και εκείνα που δεν πήραν.

Εκτός του διπόλου "συνταγματικός" ή "αντισυνταγματικός" ο νόμος, εκτιμήσεις δικαστικών πηγών ανέφεραν ότι στο τραπέζι των διασκέψεων θα πέσει και το σενάριο τυπικής απόρριψης των προσφυγών ενόψει του γεγονότος ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2017 νέο πακέτο προσφυγών των καναλιών (πάλι με αιτήματα αντισυνταγματικότητας) αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα