Τηλεοπτικές άδειες: Ιβάν Σαββίδης. Ποιος είναι ο νέος επιλαχών

Ο 30ος πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας – σύμφωνα με το περιοδικό Forbes – είναι από σήμερα στους μεγάλους κερδισμένους του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού πλέον αποκτά το δικαίωμα να «στήσει» το δικό του κανάλι.

Ο προσωρινός υπερθεματιστής, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και αυτομάτως ο πρώτος επιλαχών, Ιβάν Σαββίδης αποκτά το δικαίωμα δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού.

Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης

Γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, ο Ιβάν Σαββίδης του Ιγνάτιου, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας και ξεκίνησε την αναρρίχηση του στην ελίτ της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας ως απλός καπνεργάτης.

Συγκεκριμένα, το 1980 μετά τη θητεία του στον Κόκκινο Στρατό άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Παράλληλα, σπούδαζε στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1988. Το γεγονός αυτό του επέτρεψε να φτάσει μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.

Το 1992, και μετά τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε ενώ το 1993 ο Ιβάν Σαββίδης, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας «Ντονσκόι Ταμπάκ» της οποίας και παρέμεινε επικεφαλής επί 10 χρόνια.

Γύρω από αυτή την εταιρεία ο Ιβάν Σαββίδης έχτισε τον όμιλο AGROCOM, μια πραγματική επιχειρηματική αυτοκρατορία με πάνω από 40 εταιρείες, 15 χιλιάδες εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του μισού δις ευρώ.

Η πορεία του στην ελληνική πραγματικότητα

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε εντυπωσιακή είσοδο στα δημόσια πράγματα της Ελλάδας όταν στις 10 Αυγούστου του 2012 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, σώζοντας την ομάδα της Θεσσαλονίκης από την οικονομική κατάρρευση. Ακολούθησαν εξίσου εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις όπως η ανάληψη διαχείρισης του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς για 40 χρόνια, η αγορά σημαντικών ακινήτων στην Θεσσαλονίκη και η εξαγορά του 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, με «αντίπαλο» την τουρκική εταιρεία Seba.

Από σήμερα και μετά την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Ιβάν Σαββίδης καθίσταται ένας από τους νέους παίκτες του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα