Τηλεοπτικές άδειες: Έντονες φήμες για τις δύο πρώτες άδειες. Το βράδυ η ανακοίνωση

Σε θρίλερ εξελίσσεται η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι έχουν «κλειδώσει» οι δύο πρώτες άδειες.

Από το απόγευμα της Δευτέρας υπάρχει ένα όργιο φημών στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Κάποιοι γράφουν πως «έκλεισε» η πρώτη άδεια, άλλοι πως έχει «κλείσει» και η πρώτη και η δεύτερη, άλλοι αναφέρονται ακόμη και στα ονόματα των επιχειρηματιών ή το ποσό που κατέθεσαν, χωρίς όμως να είναι δυνατή οποιαδήποτε επιβεβαίωση.

Τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διαψεύδουν και κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία της δημοπρασίας συνεχίζεται ομαλά. «Ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής», σημειώνουν.

Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με μια συνολική κυβερνητική ανακοίνωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αρθούν οι αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί.

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ στους άλλους το βάρος της απόφασης των προσφορών έχουν αναλάβει οι Γενικοί Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).

Η δημοπρασία της πρώτης τηλεοπτικής άδειας ξεκίνησε λίγο μετά τις εννιά χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου οκτώ ώρες αργότερα, χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό για την ταυτότητα του πρώτου νικητή ή για το τελικό ύψος του τιμήματος.

Σύμφωνα με ληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν η διαδικασία για την τρίτη τηλεοπτική άδεια είτε έχει τελειώσει είτε οδεύει προς το τέλος της. Εν συνεχεία, θα υπάρξει ένα διάλειμμα και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την 4η τηλεοπτική άδεια.


Μέχρι στιγμής όσα ακούγονται είναι φήμες και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Στην διαδικασία συμμετέχουν οκτώ υποψήφιοι. Αυστηρά τα μέτρα στο χώρο του διαγωνισμού. Έχουν ακουστεί και γραφεί πολλές πληροφορίες για το ποιος είναι ο πρώτος που πήρε την πρώτη άδεια. Ενώ οι φήμες αναφέρουν ότι  και λίγο μετά τα μεσάνυχτα “κλείδωσε” και η δεύτερη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας

Αν και οι λεπτομέρειες των δύο πρώτων γύρων παραμένουν ακόμη μυστικές, λόγω της απαγόρευσης κάθε επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων με “τον έξω κόσμο”, απόλυτα έγκυρες πηγές, υπογράμμιζαν χθες την νύχτα, ότι όλα μέχρι τώρα έχουν κυλήσει ομαλά και το ύψος των προσφορών κινείται μέχρι στιγμής σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα επειδή χθες το βράδυ υπήρξε έντονη φημολογία για τον νικητή του πρώτου γύρου, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η διαδικασία είναι κλειστή και ότι όποια ονόματα αναφέρονται στις φήμες και στις διαδόσεις, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τον απλούστατο λόγο, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Η διαδικασία όμως όπως όλα δείχνουν έχει επιταχυνθεί κατά πολύ, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία το αργότερο έως την Τετάρτη και η ανακοίνωση θα αναφέρει συνολικά τις άδειες που δόθηκαν και σε ποιον.

Η πρώτη τηλεοπτική άδεια έχει ήδη δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως το αντίτιμο ήταν υψηλό. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος που κατάφερε να λάβει την τηλεοπτική άδεια δεν μπορεί να βγει από το κτίριο προκειμένου να μην διαρρεύσει τίποτα από τη διαδικασία.

Αφού ολοκληρώθηκε η δημοπρασία της πρώτης τηλεοπτικής άδειας έπρεπε να υπάρξει διάλειμμα, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που ωστόσο δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Έτσι η διαδικασία για τη δεύτερη άδεια ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (30.08.2016) και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει κλείσει και η δεύτερη τηλεοπτική άδεια.

Σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό, η δημοπράτηση της τρίτης άδειας πρόκειται να ξεκινήσει λίγο μετά τις επτά το πρωί και αφού ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει αμέσως η δημοπράτηση και της τέταρτης άδειας που θα σημάνει το τέλος της διαδικασίας και την απελευθέρωση των αντιπροσωπειών των οκτώ υποψηφίων εταιρειών με άρση των περιορισμών μετακίνησης και επικοινωνίας που τους είχε τεθεί.

Η οριστική κατακύρωση των τεσσάρων αδειών στους νικητές της δημοπρασίας θα γίνει μετά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, «η (σ.σ τρέχουσα) διαδικασία οδηγεί σε προσωρινούς υπερθεματιστές γιατί θα ξαναγίνει έλεγχος του πόθεν έσχες και μέσα σε είκοσι μέρες όσοι κερδίσουν θα πρέπει να καταθέσουν και την πρώτη δόση του τιμήματος».

Οσο για τα υπόλοιπα στάδια της διαδικασίας, όπως είπε ο κ. Κρέτσος «από κεί και πέρα υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στις 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας μετά και από την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί «ακύρωσης του διαγωνισμού», θα βγάλει την τελική υπουργική απόφαση που θα λέει ότι αυτοί είναι οι τέσσερις κάτοχοι άδειας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των θεματικών αδειών, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι «θα το δούμε αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και εφόσον υπάρχουν αλλαγές στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η αγορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μεγαλύτερο αριθμό από το «4» το οποίο προκηρύσσουμε. Εάν υπάρξουν αλλαγές και μόνο τότε, μπορούν να υπάρξουν και θεματικές άδειες. Κατά την άποψη μου αυτή τη στιγμή δε δικαιολογείται κάτι τέτοιο».

Κρέτσος: Προτεραιότητα οι περιφερειακές άδειες, όχι οι θεματικές

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Η Ένωση κάνει λόγο για «κακοστημένο ριάλιτι» και επισημαίνει ότι βγαίνει «στο σφυρί η ενημέρωση της κοινής γνώμης». Κατηγορεί την κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς δημοσιογράφους και εργαζόμενους στο χώρο της ενημέρωσης, δίνοντας ταυτόχρονα «διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο».

«Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

Διαβάστε την ανακοίνωση

«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.

Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.

Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για το νόμο (Οκτώβριος 2015), που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις, αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας από τότε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει, επομένως, να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της:

  • Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.
  • Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
  • Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
  • Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.
  • Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα