Παιδικές σειρές που αγαπήσαμε μέσα από την ΕΡΤ

Μερικές από τις πιο ωραίες αναμνήσεις πήρε μαζί της η ΕΡΤ, αφού έκλεισε. Υπενθυμίζεται ότι πριν από πολλά χρόνια η δημόσια τηλεόραση ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο στην Ελλάδα όπου οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε κάθε απόγευμα προκειμένου να δούμε συγκεκριμένα προγράμματα.

Παρουσιάζουμε λοιπόν μια σειρά από προγράμματα που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους…

«Του κουτιού τα παραμύθια»


Η παιδική σειρά «του Κουτιού τα παραμύθια», μεταδόθηκε τη δεκαετία του 1980 από την ΕΡΤ. Ήταν μία ιδέα της Οικογένειας Σοφιανού.

Πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα, η οποία είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός και η Μελιά.

Η σειρά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (1987) και οι επαναλήψεις της συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα.

«Φρουτοπία»

Η «Φρουτοπία» δημιουργήθηκε το 1983 από τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιο Τριβιζά και τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους, με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση με 47 επεισόδια, το 1985, από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Η «Φρουτοπία» είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουριτού. Τα παλιά τα χρόνια, τα φρούτα και τα λαχανικά της Φρουτοπίας ήταν υπόδουλα στους μανάβηδες. Όλα, όμως, άλλαξαν ριζικά, με την ξαφνική και ανεξήγητη εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη. Οι υπόλοιποι μανάβηδες φοβήθηκαν ότι τους περιμένει η ίδια τύχη και εγκατέλειψαν τη χώρα. Μέσα στον πανικό τους ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι. Τα φρούτα επωφελήθηκαν από την ευκαιρία, κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ψήφισαν τον Αιμίλιο το μήλο για αρχηγό τους, οργάνωσαν στρατό με επικεφαλής τον Φώντα το σκληρό καρύδι και ορκίστηκαν να μην αφήσουν ποτέ πια μανάβη να πατήσει στη Φρουτοπία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα