Το σχέδιο σωτηρίας του Alter

Το πρώτο βήμα για τη σωτηρία του ALTER έγινε. Ο σταθμός βγαίνει με live πρόγραμμα στον αέρα από αύριο και το πρώτο δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου στις οκτώ το βράδυ αναμένεται με ιδιαίτερο πολιτικό και τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία για να περάσει τις συμπληγάδες της χρεωκοπίας, με ημερομηνία-σταθμό τη 15η Ιουνίου.

Τρία είναι τα κλειδιά που απαιτούνται για να ανοίξει η πόρτα βιωσιμότητας και να υπάρξει επόμενη ημέρα του ALTER στο τηλεοπτικό σκηνικό: πρώτον η αποδοχή της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να παραμείνει εν λειτουργία με την ενεργοποίηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου από τους πιστωτές του. Δεύτερο κομβικό σημείο είναι η στάση και ο ρόλος που θα παίξουν τα βαριά λεγόμενα χαρτιά του τηλεοπτικού καναλιού.

Με κυρίαρχο τον ρόλο του Νίκου Χατζηνικολάου και την αμέριστη, σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις, συμπαράσταση των πρωταγωνιστών στην ενημέρωση, της Αγγελικής Νικολούλη, του Γιώργου Αυτιά, του Κώστα Χαρδαβέλλα, του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και της Αννίτας Πάνια, το κανάλι πιστεύει πως θα επανακτήσει τον κομβικό ρόλο του στην αγορά της τηλεόρασης. Το τρίτο κλειδί είναι το ίδιο το πρόγραμμα «σωτηρίας», το οποίο αναλύεται με οικονομικά στοιχεία και προβλέψεις στην αίτηση που κατέθεσαν οι μέτοχοι.

Κοινός παρανομαστής που ενώνει τα τρία παραπάνω βήματα είναι η θέση των μετόχων, προεξέχοντος του Γιώργου Κουρή, την οποία συμμερίζονται και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές του Argo fund. Σε περίπτωση κατάρρευσης του ALTER, επέρχεται ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά της διαφήμισης και της τηλεόρασης. Και μετά τον Ιούνιο, σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή, καθοριστικό ρόλο θα έχει η πλευρά των νέων επενδυτών. Διευθύνων  σύμβουλος προβλέπεται να αναλάβει ο Τάσος Καζίνος ως εκπρόσωπος του Argo fund, ο οποίος έχει δεσμευθεί και για την ομαλή συνέχιση της μισθοδοσίας στους εργαζομένους από τον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο κλειδί

Η αίτηση υπαγωγής για την ενεργοποίηση των προστατευτικών διατάξεων από τους πιστωτές είναι αποκαλυπτική της δραματικής κατάστασης του καναλιού. Το σύνολο του παθητικού του σταθμού ανέρχεται στο ποσόν των 552,5 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του καταγράφονται στο ποσόν των 483,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 219,2 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, 225,4 εκατ. ευρώ σε επιταγές πληρωτέες, 8 εκατ. στο Δημόσιο, 6,5 εκατ. σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, 3,4 εκατ. από δεδουλευμένα σε εργαζομένους, 12 εκατ. από ανοικτά υπόλοιπα προμηθευτών. Με δεδομένο ότι το κανάλι αντιμετωπίζει παντελή έλλειψη ταμειακής κίνησης και με ορατό τον κίνδυνο να κηρύξει παύση πληρωμών, η ενεργοποίηση των προστατευτικών διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα δίνει μια ευκαιρία για νέο κύκλο συζητήσεων με τους πιστωτές και τις τράπεζες.

Ο ρόλος των «βαριών χαρτιών»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ήταν ο πρώτος που στη ραδιοφωνική του εκπομπή στον REAL FM το πρωί της περασμένης Παρασκευής αναφέρθηκε στην επάνοδο του καναλιού τη Δευτέρα.

Απέδωσε τα εύσημα στην «αυτοθυσία των εργαζομένων» που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κανάλι. Για τους μετόχους όμως, που βλέπουν μία μέρα μετά τη 15η Ιουνίου, το ειδικό βάρος πέφτει στους πρωταγωνιστές της ενημέρωσης. Παρ’ όλο που ορισμένοι από τους αστέρες του καναλιού έχουν προσφύγει δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα διεκδικώντας τη διασφάλιση των χρωστούμενων ως παραγωγοί-προμηθευτές, ο Γιώργος Κουρής και οι μέτοχοι θεωρούν πως η στήριξη για τη λειτουργία του ALTER είναι καθοριστική.

Οι εκπομπές εξάλλου των πρωταγωνιστών στον αέρα, όπως της Αγγελικής Νικολούλη, του Κώστα Χαρδαβέλλα, του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, της Αννίτας Πάνια και του Γιώργου Αυτιά, συνεισφέρουν την αναγκαία αξία επιβίωσης στο κανάλι. Κατά πληροφορίες, οι μέτοχοι του ALTER θεωρούν πως τα πρόσωπα αυτά θα στηρίξουν χωρίς άλλες απαιτήσεις το κανάλι για να περάσει στην επόμενη φάση διάσωσής του.

Το σχέδιο σωτηρίας και ο ρόλος του Argo fund

Η επόμενη μέρα λειτουργίας του ALTER περιγράφεται με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί και στο οποίο περιλαμβάνονται τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κατάρρευσής του. Στόχος της εταιρείας, όπως σημειώνεται, είναι η μείωση των υποχρεώσεων των 483,2 εκατ. ευρώ στο ποσόν των 40,2 εκατ. ευρώ σε διάστημα οκτώ ετών.

Προβλέπεται η χρηματοδότηση της εταιρείας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ποσό των 25.599.999 ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. θα τα βάλει ο νέος επενδυτής του Argo fund, ενώ η οικογένεια Κουρή θα βάλει ποσό 7.499.825 ευρώ. Η τακτοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων σε τράπεζες θα γίνει με κεφαλοποίηση των υποχρεώσεων ύψους 159,2 εκατ. ευρώ και με την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Προβλέπεται ακόμη πως η συνέχιση λειτουργίας του ALTER, άρα, και η κατοχύρωση υψηλών μεριδίων στις μετρήσεις τηλεθέασης θα επιφέρει αύξηση διαφήμισης.

Η εταιρεία εμφανίζει εκτίμηση για την επόμενη 5ετία σημειώνοντας ότι από το 2012 έως το 2015 θα επέλθει αύξηση από τα 389,4 εκατ. ευρώ το 2011 σε 540,6 εκατ. ευρώ το 2015. Σε αυτήν την αγορά το ALTER θα έχει το 12% της αγοράς, ήτοι 63,4 εκατ. το 2015. Εμφανίζοντας ένα σχέδιο περικοπών, καταλήγει στο συμπέρασμα πως το κανάλι θα επανέλθει στην κερδοφορία από του 2012. Και σε περίπτωση που θα προκύψουν ζημιές εντός του 2011, υπάρχει δέσμευση του νέου επενδυτή να καλυφθούν με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα