Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην παιδική παχυσαρκία η Κρήτη

«Βουλιάζει» χρόνο με τον χρόνο η πάλαι ποτέ μητέρα της καθαρής μεσογειακής διατροφής κάτω από το βάρος των πιο παχύσαρκων στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατοίκων της!

«Πρωταθλήτρια» Ελλάδος τα τελευταία χρόνια στην παιδική παχυσαρκία είναι η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη του καθηγητή κλινικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Μελισσά, μέσα σε 40 χρόνια ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά 20 κιλά.

Όπως είπε ο κ. Μελισσάς, «η Κρήτη, είναι ίσως το διαμέρισμα στην Ελλάδα που έχει την περισσότερη παιδική παχυσαρκία και από μελέτες που έχουν κάνει συνάδελφοι του πανεπιστημίου Κρήτης , ακόμα και σε αγροτικό πληθυσμό όπως η Μεσσαρά βρέθηκε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι σε ένα παρά πολύ μεγάλο ποσοστό 85%. Δηλαδή περισσότερο ακόμη κι από την παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε πληθυσμούς όπως των Αθηνών , που είναι αστικός πληθυσμός».

Η παχυσαρκία όπως είπε ο κ καθηγητής δεν χτυπά μόνο τους ενήλικες αλλά και τον παιδικό πληθυσμό.

«Στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20-30 χρόνια και κατά ορισμένες μελέτες θεωρείται ότι είναι το διαμέρισμα της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όπως ξέρετε ένα παιδί που έχει παχυσαρκία συνήθως καταλήγει παχύσαρκος ενήλικας».

Ως πρώτη αιτία για την εικόνα αυτή προβάλετε, η αλλαγή των διατροφικών προτύπων στο νησί. «Ενώ οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας που ήταν κυρίως από τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης είχαν μια έντονη σωματική δραστηριότητα και επίσης η διατροφή τους ήταν η κρητική διατροφή με ελάχιστο κρέας περισσότερα όσπρια , λαχανικά και φρούτα, οι σημερινοί Κρητικοί έχουν αλλάξει τελείως τις συνήθειες τους . Κυκλοφορούν με αυτοκίνητο η μηχανάκι, δεν καίνε θερμίδες και τρέφονται με δυτικού τύπου τροφές, ταχυφαγία, έχουν σταματήσει να τρώνε φρούτα και λαχανικά τα οποία είχαν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού», είπε ο κ Μελισσάς.

Όπως ακόμα τόνισε, νέες χειρουργικές μέθοδοι υπόσχονται να ανακουφίσουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί να απαλλαγή από τα περιττά κιλά.

Σύμφωνα με τον κ. Μελισσά, οι μέθοδοι αυτοί εφαρμόζονται λαπαροσκοπικά και έχουν απόλυτη επιτυχία αφού εξασφαλίζεται απώλεια της βουλιμίας που οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο αλλά για μια οδυνηρή πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία σαράντα χρόνια (1970 - 2010) ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά είκοσι κιλά! Τα αποτελέσματα αυτά φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής κλινικής χειρουργικής ογκολογίας του Παν/κού Νοσοκομείου Ηρακλείου Ιωάννης Μελισσάς με την ευκαιρία της διοργάνωσης στα Χανιά (29 με 31 Οκτωβρίου) του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου.

«Δυστυχώς, στο διάστημα των τελευταίων σαράντα χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970 μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010» αναφέρει ο κ. Μελισσάς και προσθέτει: «Πράγματι, η Κρήτη κινδυνεύει να βουλιάξει στον τομέα της υγείας, αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού ήδη στο βάρος των 700.000 κατοίκων της τα σαράντα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 14.000.000 κιλά!».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, το 1970 ο μέσος Κρητικός ζύγιζε εξήντα τρία κιλά και έκαιγε τρεις χιλιάδες θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία, που ισοδυναμεί με περπάτημα δεκαπέντε χιλιομέτρων. Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές και σαλιγκάρια. Σήμερα, ο Κρητικός ζυγίζει περίπου ογδόντα τρία κιλά, εργάζεται ελάχιστα σωματικά και τρέφεται ανθυγιεινά με συχνή κατανάλωση ζωικών λιπών, κρέατος, τυριών και τροφών πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, έχει σταματήσει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χορταρικών, τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδδωτικές ουσίες που εμποδίζουν τη γήρανση του οργανισμού.


Η μελέτη του Πανεπιστημίου

Σε πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 86,1% των αγροτών βρέθηκε με βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Από αυτούς το 42,9% βρέθηκαν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι, δηλαδή το 43,2%, παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30! Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν ακόμα και εκείνα του αστικού πληθυσμού των Αθηνών (που υπολογίζεται ότι είναι στο 73%), μιας πόλης με ποσοστά παχυσαρκίας από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα ποσοστά της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας στην Κρήτη, καθώς είναι δεκαπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν από αντίστοιχες μελέτες στη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με τον κύριο Μελισσά, το φαινόμενο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή και την ανάπτυξη των ταχυφαγείων ακόμα και στις αγροτικές περιοχές, ενώ η μόνη λύση είναι η άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση των κατοίκων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα