Προσοχή στα χάπια που περιέχουν την ουσία N-Mesulid!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρει από την ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία nimesulide και περιέχουν περισσότερες από 30 δόσεις.

Παράλληλα, συνιστά τον περιορισμό της θεραπείας με τα φάρμακα που περιέχουν την ουσία αυτή το πολύ έως 15 ημέρες.

Στην κατηγορία των φαρμάκων στα οποία αναφέρεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων περιλαμβάνονται πολλά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση πόνω όπως οστεοαρθρίτιδα και δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου).

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ηπατικής ασφάλειας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητος ο περιορισμός της χρονικής διάρκειας λήψης και της συνολικής χρήσης των εν λόγω φαρμάκων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων στους ασθενείς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώθηκε από την αρμόδια αρχή της Ιρλανδίας για το ζήτημα.
  Ο Οργανισμός προειδοποιεί να μην λαμβάνεται το φάρμακο πάνω από 15 ημέρες και περιορισμό της συνολικής χρήσης του, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηπατικών προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από σαράντα σκευάσματα που εμπεριέχουν τη συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η φαρμακευτική ουσία νιμεσουλίδη κυκλοφορεί στη χώρα μας περισσότερο από 15 χρόνια, ενώ όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αναφερόμενος στο Μesulid, «πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και φημισμένα φάρμακα. Όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αντίγραφα του συγκεκριμένου φαρμάκου, τα οποία ωστόσο συνταγογραφούνται εξίσου συχνά. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο των επιστημόνων όσο και των ασθενών, εξαιτίας των όσων έχουν ακουστεί για τα προβλήματα που προκαλεί- έπειτα από χρήση μεγάλης διάρκειας- στο ήπαρ».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα