Έρχεται ισχυρό αντιγριπικό εμβόλιο

Ένα αντιγριπικό εμβόλιο δύο φάσεων που χρησιμοποιεί DNA για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και στην συνέχεια ένας παραδοσιακός εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ίσως παρέχουν προστασία κατά όλων των στελεχών του ιού, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών ήδη κάνουν δοκιμές του νέου εμβολίου σε άτομα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών σε πειραματόζωα (ποντίκια, μαϊμούδες και κουνάβια) δείχνουν ότι ενδεχομένως στο μέλλον να πάψει να υφίσταται η ανάγκη παραγωγής εμβολίων κατά των στελεχών της εποχικής γρίπης.

Κάθε χρόνο, τα στελέχη της γρίπης που μεταλλάσσονται ελαφρώς, μολύνουν του ανθρώπους, με αποτέλεσμα να ξεσπούν νέες επιδημίες, όπως αυτή της γρίπης των χοίρων (H1N1) ή των πτηνών (Η5Ν1). Αυτή η διαρκής μετάλλαξη είναι που υποχρεώνει τις φαρμακοβιομηχανίες να αλλάζουν την σύσταση των αντιγριπικών εμβολίων κάθε χρόνο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη που ευδοκιμούν. Όμως, είναι γνωστό ότι όλα τα αντιγριπικά εμβόλια παράγονται με παρωχημένη τεχνολογία.

Ο επιθυμητός στόχος λοιπόν είναι ένα καθολικό εμβόλιο που να μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από όλα τα στελέχη για κάποιες δεκαετίες ή και δια βίου. Ο Δρ Γκάρι Νάμπελ και οι συνεργάτες του έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η μέθοδος τους κάνει χρήση ενός τμήματος DNA, βασισμένο στην πρωτεΐνη αιμαγλουτινίνη, μια δομή εκτός του ιού που δίνει στα στελέχη της γρίπης το γράμμα Η στην επιστημονική ονομασία τους.

Το DNA κατευθύνει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα κατά ενός τμήματος του ιού της γρίπης που φυσιολογικά είναι κρυμμένο στον «κορμό» της αιμαγλουτινίνης. Το τμήμα αυτό συντηρείται, δηλαδή δεν αλλάζει από στέλεχος σε στέλεχος. Τα εμβολιασθέντα ποντίκια και κουνάβια παρήγαγαν αντισώματα που τα προστάτευσαν από τα στελέχη της γρίπης από το 1934 μέχρι και το 12007.

Το νέο εμβόλιο αποδεικνύεται ασφαλές, τουλάχιστον όπως προκύπτει από την Φάση Ι. Η Φάση ΙΙ ενδεχομένως να ξεκινήσει το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εποχική γρίπη σκοτώνει 250.000 με 500.000 άτομα κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Οι πανδημίες είναι πιο θανατηφόρες, ενώ ο ιός H1N1 προσέβαλλε περισσότερο μικρά παιδιά, νεαρά άτομα και εγκύους.

πηγή: www.in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα