Aφαίρεση καλοηθών ογκιδίων από τον μαστό χωρίς νυστέρι

Η τεχνική  αυτή, που θα πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικούς, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και πραγματοποιείται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας που έχει ως αποτέλεσμα η ασθενής να επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της χωρίς να χρειαστεί παραμονή σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

Μια νέα μέθοδο αφαίρεσης των καλοηθών όγκων στο μαστό των γυναικών, παρουσίασε η Χειρουργός Μαστού Δρ Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχο του European Boards of Surgery (Breast).

Πρόκειται για τη VAE (Vacuum Assisted Excision), η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, και εφαρμόζεται αρκετά χρόνια ήδη στο εξωτερικό.

Με τη νέα τεχνική το ογκίδιο αναρροφάται μέσω μιας ειδικής βελόνας που εισάγεται με μικρή τομή στο δέρμα και συνδέεται μ’ ένα σύστημα «κενού».

Η τεχνική αυτή, που θα πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικούς, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και πραγματοποιείται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας που έχει ως αποτέλεσμα η ασθενής να επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της χωρίς να χρειαστεί παραμονή σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

Όπως ανέφερε η Δρ Σταφυλά, αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος θα περιορίσει δραματικά τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες για να αφαιρέσουν τα καλοήθη μορφώματα από τον μαστό τους, όπως για παράδειγμα τα ινοαδενώματα, τα οποία αποτελούν συχνό εύρημα για πολλές γυναίκες.

«Αν και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα καλοήθη ευρήματα συνιστάται να αφαιρούνται», τονίζει η Δρ Σταφυλά, «τις περισσότερες φορές οι γυναίκες οδηγούνται στο χειρουργείο, επειδή οι ίδιες επιθυμούν να απαλλαγούν οριστικά τόσο από το άγχος για την ανάπτυξη πιθανής κακοήθειας, όσο και από τους τακτικούς ελέγχους που επιβάλλει το πρωτόκολλο παρακολούθησής τους».

Σύμφωνα με τη χειρουργό, η νέα μέθοδος θα απαλλάξει πολλές γυναίκες από το άγχος και την ταλαιπωρία αφαίρεσης των καλοηθών ευρημάτων ενώ, όπως λέει, οι γυναίκες δεν χρειάζονται νοσηλεία και επί της ουσίας από το ιατρείο φεύγουν κατευθείαν για το σπίτι τους.

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος Vacuum Assisted Excision, εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας και είναι στην υπηρεσία χιλιάδων γυναικών.

naftemporiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα