Πόνος στον αυχένα: Αίτια, συμπτώματα, και τρόποι θεραπείας

Άλκης Καλλιακμάνης, MD, PhD-Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Αυχενικός πόνος

Ο πόνος ή πιάσιμο στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μηχανικό ή μυϊκό πρόβλημα, πίεση νεύρου από προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίων δίσκων μεταξύ των αυχενικών σπονδύλων ή αρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Μπορεί να εκδηλωθεί από μια μικρή ενόχληση ως και ένα δυνατό πόνο με αίσθημα καύσου και έντονη δυσκολία κινήσεων στον αυχένα.

Μπορεί να εμφανιστεί με οξεία μορφή – ξαφνικός και επίμονος – ή να είναι «χρόνιος» όταν διαρκεί περισσότερο από 2-3 μήνες.

Είναι αρκετά συχνή η εμφάνιση του – οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας πόνο στον αυχένα, και είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες.

 

Αίτια πόνου στον αυχένα

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αυχενικού πόνου:

Κάποιος τραυματισμός ή χτύπημα (με τα συμπτώματα να διαρκούν ως και αρκετούς μήνες)

Πολύωρη χρήση του υπολογιστή και του πληκτρολογίου με κακή θέση του αυχένα μας ή κακή τοποθέτηση του υπολογιστή

Να κοιμηθούμε σε άβολη και κακή στάση

Άγχος και υπερβολική ανησυχία σε συνδυασμό με κούραση

Παρότι είναι πιθανό να βρεθεί η αιτία (κήλη δίσκου, σκολίωση, οστοπόρωση και πιο σπάνια φλεγμονή ή κακοήθεια) τις περισσότερες φορές η ακριβής αιτία για το σπασμό και τον πόνο στον αυχένα δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί.

 

Συμπτώματα

Ο ασθενής μπορεί να νιώθει και να περιγράφει τον πόνο στον αυχένα με διαφορετικούς τρόπους:

Γενικευμένος πόνος στον αυχένα με δυσκαμψία των μυών

Αντανάκλαση του πόνου στον ώμο, στον βραχίονα ή προς το κεφάλι, προκαλώντας και πονοκέφαλο

Οξύ πόνο που μπορεί να προκαλεί έντονο σπασμό και στροφή του κεφαλιού προς τη μια πλευρά, μια κατάσταση που ονομάζεται και ραιβόκρανο.

Όταν ο πόνος στον αυχένα συνοδεύεται με σοβαρό πονοκέφαλο και εμετό, πόνο στην πλάτη, διαταραχές στη όραση ή πόνο στο μάτι, μειωμένη μυϊκή δύναμη στα χέρια, πυρετό, ή προέρχεται μετά από χτύπημα ή κάκωση, πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στο γιατρό σας ή στο Τμήμα Επειγόντων.

Ο γιατρός σας θα σας υποβάλλει σε μια πλήρη κλινική εξέταση για έλεγχο των μυών, νεύρων και οστών και πιθανά να σας ζητήσει απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις.

 

Τρόποι θεραπείας

Σε περιπτώσεις οξείας εμφάνισης του πόνου στον αυχένα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή πιο δυνατά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, με πολλή προσοχή όμως για τα τελευταία, αφού μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως αύξηση της αρτηριακή πίεσης, άσθμα ή να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία.

Η χρήση ζεστών επιθεμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μυϊκού σπασμού, ενώ η χρήση αυχενικού κολλάρου δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάει.

Η χρήση μη επεμβατικών φορητών μικροσυσκευών όπως τα ActiPatch® με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση, μέσω της διοχέτευσης ηλεκρομαγνητικών παλμών στην περιοχή του αυχενικού πόνου, έχει βρεθεί ότι προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου στον αυχένα απαιτείται πολλές φορές η ενδυνάμωση των αυχενικών μυών και συνεδρίες φυσικοθεραπειών.

Προληπτικά μπορούμε να προσέχουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε μπροστά απο τον υπολογιστή και το πληκτρολόγιο, τον τρόπο που κοιμόμαστε και το μαξιλάρι που χρησιμοποιούμε και να συνηθίζουμε να εκτελούμε συχνά απλές ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης των αυχενικών μυών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα