Οκτώ τροφές που πρέπει να τρώει κάθε άνδρας

Οι άνδρες δεν είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το θέμα της υγιεινής διατροφής και συνήθως θα προτιμήσουν να παραγγείλουν φαγητό απ’ έξω παρά να μαγειρέψουν. Η κακή διατροφή ευθύνεται για ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας στους άνδρες, από την καρδιοπάθεια και την υπογονιμότητα έως τις παθήσεις του προστάτη.

Όπως συμβουλεύει ο διατροφολόγος Ρομπ Χόμπσον, μερικές απλές αλλαγές είναι δυνατό να κάνουν τη διαφορά και να ωφελήσουν την υγεία των ανδρών. Ο ειδικός προτείνει ειδικά τις παρακάτω οκτώ τροφές, τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να εντάξει κάθε άνδρας στο διατροφολόγιό του.

1. Σολομός

Οφέλη: καρδιαγγειακή λειτουργία, στύση, γονιμότητα, διάθεση

Ο σολομός, όπως και άλλα λιπαρά ψάρια (τόνος, ρέγγα, σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλα), είναι πλούσιος σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η καρδιοπάθεια σε αρχικό στάδιο εκδηλώνεται συχνά με προβλήματα στύσης, αφού για να επιτευχθεί ικανοποιητική στύση απαιτείται άριστη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, δηλαδή επαρκής ροή αίματος προς την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ακόμη βέβαια κι αν δεν εκδηλώνονται σεξουαλικές δυσκολίες, η χαμηλή πρόσληψη Ω3 συσχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα. Τέλος, ο συνδυασμός Ω3 και βιταμίνης D έχει συνδεθεί με ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

2. Κόκκινη πιπεριά

Οφέλη: γονιμότητα, υγεία προστάτη

Η κόκκινη πιπεριά αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για τους άνδρες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, αφού αποτρέπει τη φθορά των σπερματικών κυττάρων. Τα κόκκινα λαχανικά, όπως η πιπεριά αλλά και η ντομάτα, είναι επίσης πλούσια σε λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία με αντιοξειδωτική δράση. Τόσο η βιταμίνη C όσο και το λυκοπένιο συνδέονται με την καλή λειτουργία του προστάτη αδένα.

3. Κόκκινα φασόλια

Οφέλη: καρδιαγγειακή λειτουργία, υγεία προστάτη, γονιμότητα

Τα κόκκινα φασόλια και όλα τα όσπρια γενικότερα φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή πέψη και επίσης δρουν προληπτικά ενάντια στην καρδιοπάθεια, στον διαβήτη και στην αύξηση της χοληστερόλης. Επίσης, οι φυτικές ίνες προωθούν το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπογονιμότητα και τον καρκίνο του προστάτη.

4. Καρύδια Βραζιλίας

Οφέλη: καρδιαγγειακή λειτουργία, γονιμότητα

Οι ξηροί καρποί συμπυκνώνουν στο μικρό τους μέγεθος σημαντικά συστατικά, όπως υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που παρέχουν σε σημαντική ποσότητα τα καρύδια Βραζιλίας αποδεδειγμένα βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το μαγνήσιο είναι επίσης ωφέλιμο για την καρδιά, αφού συμβάλλει στον έλεγχο του καρδιακού παλμού προς αποφυγή της αρρυθμίας. Ένα ακόμη μέταλλο που βρίσκεται στα καρύδια Βραζιλίας και είναι πολύτιμο για τους άνδρες είναι το σελήνιο, το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή πρωτεϊνών που βρίσκονται στα σπερματοζωάρια.

5. Καθαρό μοσχαρίσιο φιλέτο

Οφέλη: γονιμότητα, υγεία προστάτη

Ένα μοσχαρίσιο φιλέτο χωρίς λίπη είναι ιδανικό για να πάρει ένας άνδρας την ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου που χρειάζεται. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη διαδικασία επούλωσης των πληγών και στην ανάπλαση των κυττάρων. Είναι επίσης απαραίτητος για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή των ανδρικών σεξουαλικών ορμονών και επίσης βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις εντός των σπερματικών κυττάρων. Ο ψευδάργυρος έχει συνδεθεί επίσης με την καλή υγεία του προστάτη και συγκεκριμένα με τον μειωμένο κίνδυνο υπερπλασίας του αδένα.

6. Οστρακοειδή

Οφέλη: μαλλιά, γονιμότητα

Η ανδρογενής αλωπεκία σχετίζεται με την ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία προωθεί τη συρρίκνωση του θύλακα της τρίχας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνονται τα μαλλιά πιο λεπτά και αδύναμα και τελικά να πέφτουν. Αν και η ανδρογενής αλωπεκία έχει κυρίως γενετικό υπόβαθρο, η έλλειψη συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος συσχετίζεται με την τριχόπτωση. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, ο ψευδάργυρος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία. Τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου.

7. Αυγό

Οφέλη: απώλεια βάρους

Το αυγό αποτελεί υπερτροφή, αφού συγκεντρώνει σχεδόν όλες τις βιταμίνες και όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Το αυγό είναι απαραίτητο και στο πλαίσιο μιας δίαιτας, αφού συνδέεται με μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέσα στην ημέρα, κυρίως χάρη στην ποσότητα πρωτεϊνών που παρέχει.

8. Βρώμη

Οφέλη: διάθεση, καρδιαγγειακή λειτουργία

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία εξασφαλίζει σταθερά επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα και αποφυγή των απότομων εναλλαγών στη διάθεση. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται επίσης με τον μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα