Παράξενο φαινόμενο: Έμεινε έγκυος δύο φορές σε 10 μέρες

Μία γυναίκα από την Αυστραλία που πίστευε ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, γέννησε δίδυμα μωρά που συνέλαβε με διαφορά 10 ημερών το ένα από το άλλο.

Η Κέιτ Χιλ έπασχε από υπογονιμότητα και έκανε ορμονοθεραπεία για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μία διαταραχή η οποία δίχως θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στη στειρότητα.

Η Κέιτ ήταν ήδη υπογόνιμη το 2006 που έμαθε ότι πάσχει από το σύνδρομο και πίστευε πια ότι δεν θα γινόταν ποτέ μητέρα. Ωστόσο έμεινε έγκυος στα μωρά της σε δύο διαφορετικές ημέρες, παρότι στο μεσοδιάστημα είχε κάνει μόνο μία φορά σεξ χωρίς προφυλάξεις με τον σύζυγό της, Πήτερ.

Το φαινόμενο αυτό, που αποκαλείται υπερεμβρυοποίηση ή πολλαπλή κύηση (superfetation), είναι συνηθισμένο σε αρκετά είδη ζώων (π.χ. τρωκτικά, κουνέλια, μαρσιποφόρα) αλλά εξαιρετικά σπάνιο (έως αμφισβητούμενο) στους ανθρώπους.
Σε περίπτωση πολλαπλής κύησης καθίσταται εφικτή η νέα σύλληψη στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Τα δίδυμα κοριτσάκια της κυρίας Χιλ, η Σάρλοτ και η Ολίβια, γεννήθηκαν την ίδια μέρα πριν από 10 μήνες, αλλά με διαφορετικό μέγεθος, σωματικό βάρος και στάδιο ανάπτυξης.

«Δεν είχαμε καταλάβει τι είχε συμβεί πριν τη γέννησή τους», είπε η κυρία Χίλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven Network της πατρίδας της.

Η εγκυμοσύνη φυσιολογικά διακόπτει τον φυσικό κύκλο της ωορρηξίας λόγω των ορμονικών μεταβολών που επιφέρει, αλλά στην περίπτωση της πολλαπλής κύησης ο κύκλος συνεχίσθηκε και παρήχθη νέο ωάριο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο 10 αντίστοιχα περιστατικά έχουν τεκμηριωθεί παγκοσμίως.

Ο μαιευτήρας του ζεύγους δρ Μπραντ Άρμστρονγκ, διευθυντής της Μονάδας Μητρότητας του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Greenslopes στο Κουήνσλαντ, δήλωσε πως το φαινόμενο είναι τόσο σπάνιο ώστε έκανε online αναζήτηση για να πειστεί πως αυτό που έβλεπε είναι υπαρκτό.

«Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο στη ζωή μου, ούτε μπορούσα να βρω κάτι στην ιατρική βιβλιογραφία γι’ αυτό», είπε.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα