Nέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για όσους ασθενείς πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα. Η ανοσοθεραπεία μπήκε στη μάχη ενάντια στη νόσο, με μια ουσία που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα εξοντώσει.

Ειδικότερα πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA ), η ουσία atezolizumab ,για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια ή μετά από χημειοθεραπεία με πλατίνα, καθώς και για τους ασθενείς που έχουν λάβει εγκεκριμένες από τον FDA στοχεύουσες θεραπείες εάν ο όγκος τους παρουσιάζει συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε χρόνο 1,59 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερους από 4.350 θανάτους παγκοσμίως καθημερινά.

Ο καρκίνος του πνεύμονα διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: μη μικροκυτταρικός και μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός τύπος και αφορά στο 85% των περιστατικών.

Η έγκριση του atezolizumab, βασίστηκε στα αποτελέσματα των μελετών ΟΑΚ και POPLAR. Τα δεδομένα της μελέτης ΟΑΚ παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας ESMO 2016 που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ασθενείς που έλαβαν atezolizumab παρουσίασαν διάμεση συνολική επιβίωση 13,8 μηνών, κατά 4,2 μήνες μακρύτερη σε σχέση με αυτούς που έλαβαν χημειοθεραπεία με δοσεταξέλη.

To atezolizumab είναι η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία που έχει σχεδιαστεί για τη στόχευση της πρωτεΐνης PD-L1. Πρόκειται για μία ανοσοθεραπεία, που δρα εκπαιδεύοντας και επαναδιεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα εξοντώσει.

Είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να στοχεύσει και να δεσμεύσει μία πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται PD-L1 και εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που διηθούν τον όγκο. Το atezolizumab ενδέχεται να επιτρέψει την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων, αποκαθιστώντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να επιτίθενται αποτελεσματικά στα καρκινικά κύτταρα.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα