Ιός HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο HPV μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Η μόλυνση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και οι περισσότεροι ενήλικες μολύνονται για κάποιο διάστημα στη ζωή τους.

Οι περισσότερες HPV-λοιμώξεις δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και εξαφανίζονται από μόνες τους. Ωστόσο, μερικές γυναίκες δεν καθαρίζουν τον HPV τους και είναι αυτές οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται στον τράχηλο, το κατώτερο τμήμα της μήτρας, το οποίο προβάλλει μέσα στον κόλπο. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του τραχήλου μολύνονται με HPV, γίνονται νεοπλαστικά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος έχει στόχο να ανιχνεύσει νεοπλαστικά κύτταρα σε πρώιμα στάδια, όταν αυτά μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, έτσι ώστε να μη μπορέσουν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου.

Σήμερα υπάρχει εμβολιασμός για να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος μαζί με τον εμβολιασμό θα παρέχουν την πλέον αποτελεσματική προστασία εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.Όλες οι γυναίκες ηλικίας 25 μέχρι 65 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ κάθε 3 χρόνια και με ετήσιο τεστ Παπανικολάου.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένους τύπους του ανθρώπινου ιού των κονδυλωμάτων ή θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του HPV και περίπου 15 από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν νεοπλαστικά τραχηλικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου.

Οι περισσότερες γυναίκες που μολύνονται με HPV τον καθαρίζουν σε 6 ως 24 μήνες. Ωστόσο, μερικές δεν καθαρίζουν τον HPV τους και είναι αυτές οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του τραχήλου.

Πώς μπορείτε να μολυνθείτε στη γεννητική περιοχή από HPV ;

Ο HPV στην γεννητική περιοχή μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο με κάθε επαφή του δέρματος και όχι μόνο με τη σεξουαλική πράξη. Η μόλυνση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και οι περισσότεροι ενήλικες μολύνονται για κάποιο διάστημα στην ζωή τους.

Πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του;

Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί μερική προφύλαξη κατά του HPV, επειδή ο HPV μπορεί να βρίσκεται και στο δέρμα της γεννητικής περιοχής που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό.

Σήμερα υπάρχει εμβολιασμός για προστασία από τους τύπους 16 και 18, οι οποίοι προκαλούν περίπου τα 2/3 όλων των καρκίνων του τραχήλου. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη μόλυνση εφόσον κάποια εμβολιαστεί προτού μολυνθεί, όμως δεν προστατεύει κατά όλων των τύπων του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου. ΓΓ αυτό το λόγο, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, πρέπει να συνεχίσετε να ελέγχεστε τακτικά με τεστ Παπανικολάου και με HPV DNA τεστ. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος μαζί με τον εμβολιασμό θα παρέχουν την πλέον αποτελεσματική προστασία εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μπορεί να θεραπευθεί ο HPV της γεννητικής περιοχής;

Ναι, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τα γεννητικά κονδυλώματα και για τις νεοπλασίες του τραχήλου που προκαλούνται από HPV (χειρουργική αφαίρεση της μολυσμένης περιοχής).

Θα επηρεάσει ο HPV την εγκυμοσύνη μου;

Αν έχετε τον ιό, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε τη συνηθισμένη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας. Όμως, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να γεννήσετε με καισαρική τομή, αν έχετε παρούσα HPV-μόλυνση (διαγνωσμένη με HPV DNA τεστ) κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του νεογνού.

Τι είναι το HPV DNA τεστ;

Το HPV DNA τεστ χρησιμεύει για να διαπιστωθεί αν έχετε τον ιό HPV ή όχι. Αυτό βοηθά στον καθορισμό του κινδύνου να εκδηλώσετε καρκίνο του τραχήλου. Αν δεν έχετε τον ιό, ο κίνδυνός σας είναι πολύ μικρός και είναι ασφαλές να

Μήτρα

DNA τεστ κάθε 3 χρόνια. Αν έχετε τον ιό και δεν φύγει από μόνος του, τότε χρειάζεται να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις για να βρεθεί αν έχετε νεοπλαστικά τραχηλικά κύτταρα, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να αφαιρεθούν έγκαιρα για να προληφθεί η ανάπτυξη καρκίνου.

Η HPV-λοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά παραμένει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε νεαρότερες γυναίκες. Γι' αυτό το λόγο το HPV DNA τεστ δεν συνιστάται σε γυναίκες νεότερες των 25 ετών. Αυτό γίνεται διότι το τεστ θα εύρισκε πάρα πολλές λοιμώξεις οι οποίες θα εξαφανισθούν από μόνες τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τι σημαίνει το αποτελέσμα του HPV DNA τεστ και ποιες πρέπει να το κάνουν;

• Αν το HPV DNA τεστ είναι αρνητικό, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου είναι πολύ χαμηλός και θα σας συμβουλεύσουν να επαναλάβετε το HPV DNA τεστ σε 3 χρόνια. Μπορείτε επίσης να υποβάλλεστε και σε ετήσιο τεστ Παπανικολάου.

• Αν το HPV DNA τεστ είναι θετικό, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου είναι ψηλότερος και θα σας συμβουλεύσουν να υποβληθείτε άμεσα σε τεστ Παπανικολάου και πιθανόν και σε κολποσκόπηση.

2. Από το 2003 η Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου συστήνει το HPV DNA test για τη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση γυναικών με άτυπα κύτταρα (ASCUS) στο τεστ Παπανικολάου και για τον έλεγχο και παρακολούθηση γυναικών με γεννητικά κονδυλώματα ή με νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας.

3. Το Κέντρο Μέντελ για Βιοϊατρικές Επιστήμες συστήνει το HPV DNA τεστ για προ-έλεγχο σεξουαλικά ενεργών γυναικών πριν να εμβολιαστούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα