Νέο όπλο για τον καρκίνο του μαστού

Ο οργανισμός δέχεται χωρίς παρενέργειες φάρμακα με βάση τον αναστολέα της PIM-1

Ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θεραπείας για μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού, για την οποία δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, έκαναν ερευνητές στη Βρετανία. Οι επιστήμονες βρήκαν με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» η ερευνητική ομάδα του King's College London και του The Institute of Cancer Research με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριου Τουτ ανακάλυψε με ποιον τρόπο τα κύτταρα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου προστατεύονται από τη χημειοθεραπεία και πώς μπορούν να τα κάνουν ευάλωτα σε αυτήν. Συνέκριναν 319 ποντικούς με τριπλά αρνητικά καρκίνο του μαστού με πάνω από 2.000 ποντικούς που έπασχαν από συνηθισμένους καρκίνους, και διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι εμφάνιζαν πολύ πιο υψηλά επίπεδα της ουσίας PIM-1. Οταν όμως χορηγούσαν στα πειραματόζωα φάρμακο που μείωνε την παρουσία της PIM-1, διακοπτόταν αμέσως η ανάπτυξη του όγκου.

Το φάρμακο που χρησιμοποίησαν ήταν ένας αναστολέας της δράσης της PIM-1, ο οποίος δοκιμάζεται ήδη σε έρευνες για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας.

Η λειτουργία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία δίνουν στα καρκινικά κύτταρα την εντολή να «αυτοκτονήσουν». Η ουσία PIM-1, όμως, στέλνει στα καρκινικά κύτταρα το μήνυμα ότι πρέπει να αγνοήσουν την εντολή «αυτοκτονίας», με αποτέλεσμα η χημειοθεραπεία να μη λειτουργεί. Μπλοκάροντας τη λειτουργία της PIM-1, μέσω ενός αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται ευάλωτα στη χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να τα εξολοθρεύσει.

Τα φάρμακα που βασίζονται στον αναστολέα της PIM-1 και δοκιμάζονται ήδη για τη λευχαιμία αποδείχτηκε ότι ο οργανισμός τα δέχεται χωρίς παρενέργειες. «Είναι νωρίς ακόμη, αλλά, από τη στιγμή που ήδη ανακαλύφθηκαν φάρμακα με αναστολέα της PIM-1, μπορεί να μας δείξουν τον δρόμο για να χτυπήσουμε τα καρκινικά κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού» επισημαίνει ο Τουτ, προσθέτοντας ότι οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα