Πρόληψη καρκίνου: 12 μέτρα που μπορείτε να λάβετε σήμερα κιόλας

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου καθοδηγείται ως έναν βαθμό από γενετικούς παράγοντες, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα στα τρία περιστατικά καρκίνου οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, η κακή διατροφή ή η αποχή από τη σωματική άσκηση.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει παίζει σημαντικότερο ρόλο απ’ ό,τι το DNA στην εκδήλωση του καρκίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιρλανδική Αντικαρκινική Εταιρεία παρουσιάζει τα 12 βασικότερα μέτρα πρόληψης που μπορούμε όλοι να λάβουμε ενάντια στον καρκίνο, υιοθετώντας σήμερα κιόλας πιο υγιεινές συνήθειες. Η λίστα βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Κατά του Καρκίνου (European Code Against Cancer) που αναπτύχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC).

1. Διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος

Όσο αυξάνεται το σωματικό λίπος τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, π.χ. στον οισοφάγο, στο παχύ έντερο, στη χοληδόχο κύστη, στο πάγκρεας, στον μαστό (μετά την εμμηνόπαυση), στο ενδομήτριο, στις ωοθήκες, στα νεφρά και στον προστάτη. Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί το σωστό σωματικό βάρος είναι ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής. Μπορείτε να αξιολογήσετε εάν το βάρος σας βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Ourlife

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα