Τα πλεονεκτήματα του καφέ, εκτός από το πρωινό ξύπνημα

Εδώ και δεκαετίες, κυκλοφορούσαν διάφορες απόψεις ότι ο καφές μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει την υγεία.

Για να το εξακριβώσουν αυτό οι ερευνητές στρατολόγησαν πάνω από 400.000 άτομα, μεταξύ 50 και 71 ετών και τους παρακολουθούσαν για 13 χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Όσο περισσότερο καφέ πίνει ο κόσμος, τόσο χαμηλότερο είναι το ρίσκο θανάτου.

Η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει το ρίσκο θανάτου 12% στους άνδρες και 16% στις γυναίκες

Ακόμα και μια μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) συνδέεται ήδη με ένα μειωμένο ρίσκο θανάτου της τάξης 5 – 6%.

Ο καφές μειώνει Την πιθανότητα Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση καφέ 3 με 5 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει κατά 20% το κίνδυνο της ασθένειας Αλτσχάιμερ.

Ο καφές μειώνει την πιθανότητα του διαβήτη

Σύμφωνα με μια μεγάλη φινλανδική μελέτη που διεξάχθηκε από το 1982 έως το 1992, όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες για διαβήτη του τύπου 2.
Ο καφές είναι καλός για τα δόντια

Η καφεΐνη αποτρέπει τα βακτηρίδια στρεπτόκοκκος mutans να κολλήσουν στα δόντια και να αποικίσουν το οδοντικό σμάλτο. Μια πολύ πρόσφατη βραζιλιάνικη έρευνα δείχνει ότι η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα του καφέ προστατεύει από την τερηδόνα.

Ο καφές μειώνει την πιθανότητα πέτρας στη χολή

Το να πιεις 3 με 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνει κατά 20 με 30% την πιθανότητα πέτρας στη χολή. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην καφεΐνη, ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν είναι αποτελεσματικός σε αυτήν την περίπτωση.

Ο καφές προστατεύει τα υπέρβαρα άτομα

Τα άτομα με υπερβολικό βάρος διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί στο διαβήτη και στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Ο καφές αυξάνει την επαγρύπνηση

Ο καφές είναι ιδανικός για να αυξήσει την επαγρύπνηση και τις πνευματικές επιδόσεις. Πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποφεύγονται χάρη στον καφέ και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αμερικάνικου στρατού, στρατιώτες που στερούνται τον ύπνο για διάρκεια 72 ωρών αντιδρούν καλύτερα και πιο γρήγορα στις ασκήσεις σκοποβολής πίνοντας 200 με 300 mg καφεΐνης.

Ο καφές είναι η πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών της δυτικής διατροφής

Το πρώτο συστατικό του καφέ που έρχεται στο μυαλό είναι η καφεΐνη αλλά ο καφές περιέχει εκατοντάδες ουσίες. Πολλές μάλιστα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από την επιστήμη. Μερικές έχουν μελετηθεί αλλά απέχουμε ακόμα πολύ για την ακριβή γνώση όλων των επιδράσεων και αλληλεπιδράσεων τους.

e-diatrofi

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα