Το πόδι του αθλητή : Μπορεί να σας αφορά!

Το πόδι του αθλητή, ή αλλιώς η νόσος που είναι συνώνυμη με τους μύκητες των ποδιών, είναι η πιο συχνή δερματική μυκητίαση, καθώς εμφανίζεται περίπου στο 20% του πληθυσμού.1 Η συγκεκριμένη νόσος χαρακτηρίζεται από την εύκολη μετάδοση, τα επίμονα συμπτώματα και τον κύκλο υποτροπής. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, απολέπιση, σκισίματα, οίδημα ή αποχρωματισμό νυχιών.

Η έγκαιρη θεραπεία και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι αναγκαίες, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να εξαπλωθούν στη ράχη των ποδιών, το πέλμα ή τα νύχια. Οι συνήθεις πάσχοντες είναι αθλητές, άτομα που φορούν τακτικά αθλητικά παπούτσια, συνθετικές κάλτσες ή που κυκλοφορούν με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους με υγρασία, όπως πισίνες και αποδυτήρια. Σε αυτές τις περιοχές υψηλού κινδύνου, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των μυκήτων. Κατά συνέπεια, έχει φανεί πως οι μύκητες των ποδιών εμφανίζουν έξαρση την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας που εγκλωβίζεται στα πόδια.

Σημαντική ανησυχία προκαλεί ο κύκλος υποτροπής της νόσου. Οι πάσχοντες, συνήθως δεν ακολουθούν την ενδεδειγμένη διάρκεια της θεραπείας κατά των μυκήτων, σταματώντας άμεσα τη χορήγηση των φαρμάκων, μετά από την υποχώρηση ή εξαφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Ακόμα, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα υγιεινής, με αποτέλεσμα οι μύκητες να εμφανίζονται ξανά.

Με βάση τη φύση της νόσου και τον κίνδυνο της επανεμφάνισης ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, συστήνεται η πρόληψη, καθώς και η συμμόρφωση στην ενδεδειγμένη θεραπεία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

 

iatronet

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα