Οι πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

Η τροφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Η αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

-Επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία του τροφίμου (κάποια ουσία που προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, συνήθως μια πρωτεΐνη).

-Αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE – αντίσωμα του ανοσοποιητικού συστήματος που δραστηριοποιείται παρουσία αλλεργιογόνου).

-Απελευθέρωση ισταμίνης ή άλλων ουσιών που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα όταν τα κύτταρα των ιστών και τα κύτταρα του αίματος έρχονται σε επαφή με τα αντισώματα ΙgE.

Το σώμα εκδηλώνει συμπτώματα όπως πρήξιμο των χειλιών, στομαχικές κράμπες, εμετό και διάρροια, εξανθήματα ή έκζεμα, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα. Μια πιο επικίνδυνη, αλλά σπάνια αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο γι' αυτό και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν είστε αλλεργικοί σε κάποιες τροφές και ποιες είναι αυτές, ώστε να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους. Όταν καταναλώνετε συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για την ύπαρξη συστατικών που προκαλούν αλλεργίες.

Διαβάστε ΕΔΩ ποιες είναι οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα