Όταν το παιδί εμφανίζει παρενέργειες από φάρμακα

Ορισμένα παιδιά εμφανίζουν ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της φαρμακοθεραπείας ή μετά τη λήξη της. Οι περισσότερες αντιδράσεις συνδέονται με το ίδιο το φάρμακο. Ελάχιστες αντιδράσεις είναι συνέπεια αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δεν πρέπει να θεωρούμε αλλεργικές όλες τις αντιδράσεις στα φάρμακα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί εμφανίζει μια μη αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο. Το παιδί μπορεί να έλαβε μεγαλύτερη δοσολογία ή να έλαβε ταυτόχρονα δύο φάρμακα των οποίων η συγχορήγηση δεν ενδείκνυται.


Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι μερικές φορές τα παιδιά αναπτύσσουν συμπτώματα μιας άλλης πάθησης ενώ λαμβάνουν ένα φάρμακο και τα συμπτώματα αποδίδονται εσφαλμένα στο φάρμακο. Σύνηθες παράδειγμα είναι η περίπτωση του παιδιού που λαμβάνει αντιβιοτικά για μια ιογενή λοίμωξη η οποία προκαλεί εξάνθημα.

Ορισμένες φορές πιστεύεται εσφαλμένα ότι το εξάνθημα οφείλεται στο αντιβιοτικό. Έπειτα, το παιδί κρίνεται αλλεργικό στο αντιβιοτικό και χάνει την ευκαιρία να λάβει αυτό το φάρμακο στο μέλλον, σε μια περίσταση στην οποία ενδεχομένως θα το χρειάζεται απαραιτήτως.


Πώς εκδηλώνεται η αντίδραση σε ένα φάρμακο; Διαβάστε εδω όσα πρέπει να ξέρετε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα