Κρόκος Κοζάνης: Ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

«Μαγικές» ιδιότητες έχει η... υπερτροφή της Κοζάνης, ο κρόκος, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό! Ελληνες ερευνητές και γιατροί απέδειξαν τις δυνατότητες του κρόκου ως θεραπευτικής φαρμακευτικής λύσης για ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή, κατάσταση που προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και ανικανότητα εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης διαπιστώθηκαν από έρευνα που έκαναν επιστήμονες του ΑΠΘ, της Ελληνικής Εταιρίας της Νόσου Αλτσχάιμερ και του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Πληροφορικής και δημοσιεύθηκε στο «Journal of Alzheimer's Disease».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κρόκος μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία, να προκαλέσει νευρογένεση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και να προκαλέσει αλλαγές στη νευροψυχολογική επίδοση. Μάλιστα, εκφράζουν την ελπίδα πως οι ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή μπορεί να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία στο μέλλον λαμβάνοντας κρόκο Κοζάνης καθημερινώς.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο κρόκος Κοζάνης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη δράση, ανασταλτική δράση στη συσσώρευση πλακών του β-αμυλοειδούς, προκαλεί μείωση της αθηροσκλήρωσης και της ηπατικής βλάβης, και εξουδετέρωση της υπερλιπιδαιμίας, έχει αντιυπερτασική δράση και είναι ασφαλής και αποτελεσματικός για την ήπια νοητική διαταραχή. Η κροκίνη και η κροκετίνη (μόρια του κρόκου) έχουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα