Αλτσχάιμερ: 4 λιγότερο γνωστοί παράγοντες κινδύνου που πιθανώς αγνοείτε

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 7,7 εκατ. νέα κρούσματα. Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι το γήρας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποτραπεί η εμφάνισή της ούτε και καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν απώλεια της μνήμης, έλλειψη προσανατολισμού, αλλά και έντονο άγχος και επιθετικότητα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος επέρχεται από τις επιπλοκές της νόσου, όπως οι λοιμώξεις ή ο υποσιτισμός.

Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στο εγκέφαλο. Η ανωμαλία αυτή που είναι χαρακτηριστική της νόσου, ευθύνεται για τη δραστηριοποίηση των πρωτεϊνών SIRT1 που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τη γήρανση. Η αύξηση των αμυλοειδών πλακών σχετίζεται με επιδείνωση της νόσου. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι τι προκαλεί τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών.

Όλο και περισσότερες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι αιτίες της νόσου υπερβαίνουν τη γενετική προδιάθεση και τις ανθυγιεινές συνήθειες.

Δείτε κάποια ασυνήθιστα και λιγότερο γνωστά αίτια στο Ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα