Θέλετε να αδυνατίσετε; Τι να προσέξετε όταν κάνετε διάδρομο

Το αποφάσισες. Θα αδυνατίσεις. Θα κάψεις το λίπος γύρω από την κοιλιά, θα φτιάξεις φυσική κατάσταση, θα προετοιμαστείς για τον χειμώνα. (Αυτοί δεν είναι στόχοι, είναι εξαγγελίες κόμματος. Και σένα δεν σε κόβω για βουλευτή). Κι έτσι μία μέρα ξεκίνησες από τα εύκολα και αγαπημένα μηχανήματα: τον διάδρομο. Λες “μισή ώρα διάδρομο θα το κάψω το κεκάκι/σοκολατάκι/σουβλάκι/πιτογυράκι. Τι στο καλό;”

Αν θέλεις να αδυνατίσεις αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις στο διάδρομο!

Τρέχεις πολύ ώρα στο διάδρομο, σε μέτρια ένταση. Λάθος. Γιατί;

Το να τρέχεις σταθερά πάνω σε ένα διάδρομο ή να ασκείσαι στο ελλειπτικό αυξάνεται η παραγωγή μιας ορμόνης του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους διότι έχει έναν μηχανισμό που αποθηκεύει το λίπος και κάνει πιο δύσκολο το κάψιμο του επίμονου λίπους της κοιλιάς. Γι 'αυτό και όση ώρα αερόβιας κι αν κάνεις στο διάδρομο, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο μεταβολισμός σου και ίσως χτυπήσεις πλατό κάποια στιγμή.

Ακόμα χειρότερα η πάρα πολλή αερόβια επιταχύνει τη γήρανση! Όταν υποβάλλεις το σώμα σου κάτω από παρατεταμένο στρες, παράγονται ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα σου και φλεγμονή. Και η φλεγμονή είναι αυτό που σε κάνει να δείχνεις γηραιότερος.

Τέλος, μπορεί να τρέχεις και να ιδρώνεις αλλά έχε υπόψη σου ότι ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σου στην αύξηση θερμοκρασίας λόγω άσκησης προκειμένου να δροσιστεί. Οπότε μπορεί ο ιδρώτας να δείχνει ότι προσπαθείς πολύ αλλά δεν έχει να κάνει με το πόσες θερμίδες έχεις κάψει. Επίσης, σε καμία περίπτωση η εφίδρωση δεν συνδέεται άμεσα με το κάψιμο λίπους. Είναι σημαντικό να γξέρεις αυτό: το πόσο ιδρώνει κανείς δεν εξαρτατάται μόνον από τον οργανισμό του αλλά και τη φυσική του κατάσταση. Όσο πιο fit είναι κάποιος, τόσο πιο γρήγορα ιδρώνει!

Και τώρα τι κάνουμε;

Όμως, υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να κάψεις λίπος και να αδυνατίσεις. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα είδη προπονήσεων που ενεργοποιούν την καύση λίπους, το οποίο ανεβάζει στα ύψη το μεταβολισμό σου και ενισχύει την καύση για έως και 48 ώρες μετά την προπόνησή σου. Αυτές οι προπονήσεις ενεργοποιούν περισσότερο τις μυικές σου ίνες, κάτι που δημιουργεί μια μεγαλύτερη μεταβολική ώθηση, απαιτώντας περισσότερο λίπος να κάει για καύσιμα. Να στο γράψω πιο απλά. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δυο αθλούμενους. Ο ένας κάνει μια ώρα διάδρομο σε ένα σταθερό ρυθμό με μέτρια ένταση. Ο δεύτερος κάνει 20 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια με 8 σπριντ των 30'' με 2' διάλειμμα μεταξύ τους. Ποιος καίει το περισσότερο λίπος σε ένα μήνα;

Ο δεύτερος.

Άλλαξε κλίση

Επομένως τι θα πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά που θα ανέβεις στον διάδρομο για να κάψεις λίπος; Άλλαξε κλίση! Αφού προθερμανθείς, κάνε τζόκινγκ σε επίπεδη κλίση, διατηρώντας τη ταχύτητά σου σταθερή. Στη συνέχεια, ξεκίνα τις εναλλαγές στις κλίσεις στον διάδρομο. Έτσι θα κάνεις μία διαλειμματική προπόνηση (με εναλλαγές της έντασης και της ταχύτητας), εύκολα, γρήγορα και -κυρίως- αποτελεσματικά. Για παράδειγμα:

Σταθερή ταχύτητα, επίπεδη κλίση – 5 λεπτά

Αλλαγή ταχύτητας, σπρίντ – 1 λεπτό

Σταθερή ταχύτητα, αύξηση κλίσης – 3 λεπτά

Σταθερή ταχύτητα, επίπεδη κλίση – 4 λεπτά

Αλλαγή ταχύτητας, σπριντ – 1 λεπτό

Σταθερή ταχύτητας, αύξηση κλίσης – 2 λεπτά

Σταθερή ταχύτητα, επίπεδη κλίση – 3 λεπτά

Αλλαγή ταχύτητας, σπριντ – 1 λεπτό

Σταθερή ταχύτητα, επίπεδη κλίση – 1 λεπτό

Αποθεραπεία με περπάτημα – διατάσεις.

Wefit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα