Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από τις βασικές λειτουργίες της είναι η ενδυνάμωση του σκελετού, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η προστασία της καρδιάς, η απώλεια βάρους ή ακόμη και η προστασία από τον καρκίνο.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι οι 600 διεθνείς μονάδες (IU). Ενδεικτικά, μία μερίδα σολομού 90 γραμμαρίων παρέχει 447 IU, μία μερίδα τόνου σε νερό 90 γραμμαρίων παρέχει 154 IU, ένα μεγάλο αυγό (ολόκληρο, καθώς η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο) παρέχει 41 IU και μία μερίδα κίτρινο τυρί 30 γραμμαρίων παρέχει 6 IU. Βέβαια, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής θεωρείται δευτερεύουσα. Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D κυρίως όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έλλειψη βιταμίνης D συχνά δεν γίνεται αντιληπτή, αφού τα τυπικά συμπτώματά της είναι πολλές φορές ήπια ή παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε εάν τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό μας είναι επαρκή;

Δείτε στο Ourlife.gr ένα σύντομο τεστ 5 ερωτήσεων θα σας υποδείξει εάν υπάρχει υποψία έλλειψης βιταμίνης D.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα