Τρώτε σωστά αλλά έχετε λίπος στην κοιλιά; Δείτε τι φταίει

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις.

Ειδικά το σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν οξειδωτικές βλάβες στον οργανισμό.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή νόσο, τον διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου, ακόμη και την άνοια.

Για να αποφύγει κάποιος τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, απαλλαγμένη από πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ιδανικά πρέπει να ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή με έμφαση στα φρέσκα προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και τα καλά λιπαρά.

Εκτός από την κακή διατροφή ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συμβάλλουν στην συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά.

Κληρονομικότητα

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο σωματότυπο που έχει κάποιος. Αν οι γονείς σας έχουν σωματότυπο – μήλο, που σχετίζεται με το λίπος στην περιφέρεια της μέσης, είναι χρήσιμο να λάβετε τα μέτρα σας, δηλαδή να ενισχύσετε τη φυσική δραστηριότητα και να περικόψετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Ορμόνες

Πολλές γυναίκες που μπαίνουν στην κλιμακτήριο διαπιστώνουν ότι ακόμη και αν στο παρελθόν είχαν σωματότυπο – αχλάδι, δηλαδή τάση για αποθήκευση λίπους στην περιφέρεια και τους μηρούς, μπορεί να δουν την κοιλιά τους να μεγαλώνει επικίνδυνα.
Αυτό οφείλεται στην μείωση της παραγωγής οιστρογόνων που σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του μεταβολισμού λόγω ηλικίας, έχει ως αποτέλεσμα το λίπος στην κοιλιά.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10-20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτές οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης γι’ αυτό και έχουν την τάση να παίρνουν βάρος στην περιοχή γύρω από τη μέση. Η υψηλή τεστοστερόνη εξηγεί και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνδρες με περιττά κιλά έχουν λίπος στην κοιλιά.

Ύπνος

Αν κοιμάστε λιγότερες από 5 ή περισσότερες από 8 ώρες το βράδυ είναι πιθανό να συγκεντρώσετε λίπος στην κοιλιά. Η στέρηση ύπνου προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού προκειμένου ο οργανισμός να διατηρήσει την ενέργειά του. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες, προκειμένου να αναπληρώσουν την ενέργεια κάνουν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που τους προσθέτουν κιλά. Άγνωστη παραμένει η σύνδεση των πολλών ωρών ύπνου με το λίπος στην κοιλιά, εικάζεται πάντως ότι αυτοί παραμένουν σωματικά ανενεργοί και καίνε λιγότερες θερμίδες.

Στρες

Ο οργανισμός των ανθρώπων με πολύ άγχος εκκρίνει κορτιζόλη, η οποία προκαλεί αύξηση του λίπους στα λιποκύτταρα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Κούσινγκ. Ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου Κούσινγκ είναι και η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Η κορτιζόλη αυξάνει τον αριθμό των λιποκυττάρων επιταχύνοντας την ωρίμανσή τους. Ο λόγος που η κορτιζόλη ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και όχι κάπου αλλού είναι ένα ένζυμο γνωστό ως ΗSD (beta-hydroxysteroid dehydrogenase-1). Αυτό το ένζυμο μετατρέπει την ανενεργή μορφή της κορτιζόλης σε ενεργή και υπάρχει κυρίως μέσα στα λιποκύτταρα της κοιλιάς. Ακόμα και όταν στο αίμα υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης, η ορμόνη μπορεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μέσα στα λιποκύτταρα της κοιλιάς κι αυτό προσθέτει λίπος.
Επίσης η κορτιζόλη μειώνει την τεστοστερόνη, η έλλειψη της οποίας αυξάνει το λίπος στο σώμα.Τέλος, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με «λαχτάρα» για τροφές που περιέχουν ζάχαρη και λίπος.

Πηγή: Onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα