Μπορεί να έχετε ακούσει για την ψωρίαση αλλά ξέρετε τι είναι;

Μπορεί να έχετε ακούσει για την ψωρίαση αλλά ξέρετε τι είναι; Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη ή χρόνια διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει πάνω από 6.7 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικάνους.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν αλλά συνήθως αναγνωρίζεται από επιφάνειες από παχύ, κόκκινο δέρμα με ασημί φολίδες που πονούν και προκαλούν φαγούρα. Δεν υπάρχει ίαση αλλά η θεραπεία συχνά βοηθά.

Η ψωρίαση προκαλείται όταν τα κύτταρα της επιδερμίδας αναπτύσσονται γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος και σχηματίζουν πυκνές πλάκες. Συνήθως τα κύτταρα της επιδερμίδας ωριμάζουν καθώς ανεβαίνουν από τις ρίζες τους που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Στην ψωρίαση αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται προτού να έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν κανονικά.

Η ψωρίαση στην πραγματικότητα ξεκινά στο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο στις φυσιολογικές περιπτώσεις προστατεύει το σώμα από μολύνσεις και ασθένειες. Στην ψωρίαση το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται υπερδραστήριο και αποπροσανατολίζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα και οίδημα (φλεγμονή) και να οδηγήσει σε γρήγορη συσσώρευση δερματικών κυττάρων.

Οι πλάκες συχνότερα σχηματίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα ...

διαβάστε αναλυτικά

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα