Τα αντισυλληπτικά οδηγούν στην οστεοπόρωση;

Η λήψη για δύο χρόνια αντισυλληπτικών χαπιών, ακόμα και σε μικρές δόσεις, οδηγεί στη μείωση της πυκνότητας των οστών μέχρι και 6%, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην οστεοπόρωση.

Ακόμα και οι νέες γυναίκες, λένε οι ερευνητές, που παίρνουν αντισυλληπτικά για να αποφύγουν μια κύηση θέτουν σε κίνδυνο την οστική τους μάζα. Με δεδομένο ότι στα δύο χρόνια η μείωση φτάνει το 6%, συμπληρώνουν οι ειδικοί, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν αυτές οι γυναίκες φτάσουν στην εμμηνόπαυση συνεχίζοντας τη λήψη αντισυλληπτικών. Μετά τα πενήντα η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται έτσι κι αλλιώς. Αν λοιπόν έχει προηγηθεί χρήση χαπιών για αντισύλληψη, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια για τα οστά. Επιπλέον θα έχει περάσει χαμένη η ηλικία κατά την οποία κάθε γυναίκα έχει την ευκαιρία να ενδυναμώνει τα κόκαλά της καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.

Το καμπανάκι κινδύνου χτυπά η διεθνούς φήμης ερευνήτρια Ντέλια Σολς -ειδικεύεται σε έρευνες που αφορούν την υγεία νέων γυναικών- σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Contraception». Οι επιστήμονες της ομάδας της στο Ινστιτούτο Group Health Cooperative του Σιάτλ μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 600 νέων γυναικών, ηλικίας 14-30 ετών, που έπαιρναν ή είχαν πάρει το χάπι στο παρελθόν. Οι εθελόντριες ρωτήθηκαν για πόσο χρονικό διάστημα έπαιρναν αντισυλληπτικά. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν την οστική πυκνότητα των οστών τους γενικά, αλλά και στην περιοχή του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης ειδικότερα.

«Στις έφηβες μέχρι 18 ετών» εξήγησε η ερευνήτρια «δεν παρατηρήσαμε τίποτα το ιδιαίτερο. Ομως στις κοπέλες από 19 ετών και πάνω διαπιστώσαμε ότι είχαν αρχίσει να έχουν οστική πυκνότητα στο επίπεδο της σπονδυλικής τους στήλης πολύ πιο χαμηλή, όσο πιο μεγάλη ήταν η διάρκεια της λήψης των αντισυλληπτικών».

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των χαπιών στην οστική πυκνότητα καταγράφηκε ανάμεσα σε εκείνες που είχαν πάρει το χάπι για πάνω από δύο χρόνια. Οι νέες αυτές γυναίκες παρουσίασαν μείωση της οστικής πυκνότητας της τάξης του 6%, σε σχέση με άλλες που δεν είχαν πάρει ποτέ χάπι. Μείωση διαπιστώθηκε ακόμα και στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα