Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Όλα όσα πρέπει να μάθετε σήμερα

Η 28η Ιουλίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Το κεντρικό θέμα για την παγκόσμια εκστρατεία του τρέχοντος έτους είναι η Εξάλειψη, ή «Elimination», όπως ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2016 είναι ένα καθοριστικό έτος για την ιογενή ηπατίτιδα. Κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον περασμένο Μάιο, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να υιοθετήσουν την πρώτη ιστορικά ολοκληρωμένη «Στρατηγική  Εξάλειψης της Ιογενούς Ηπατίτιδας» με φιλόδοξους στόχους και ένα μεγάλο στόχο: την εξάλειψη της ηπατίτιδας ως απειλή για τη δημόσια υγεία μέχρι το 2030. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι εθνικές κυβερνήσεις δεσμεύονται στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας.

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Πολλές ασθένειες και γενικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, τα χημικά και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Πολλοί ιοί, όπως ο ιός της μονοπυρήνωσης και ο κυτταρομεγαλοϊός, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο ήπαρ. Οι περισσότεροι ιοί, ωστόσο, δεν προσβάλλουν κυρίως το συκώτι, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά όργανα που επηρεάζουν.

Όταν οι γιατροί μιλούν για την ιογενή ηπατίτιδα, χρησιμοποιούν αυτό τον όρο για την ηπατίτιδα που προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς που προσβάλλουν κυρίως το συκώτι και είναι υπεύθυνοι για περίπου το ήμισυ του συνόλου της ηπατίτιδας στους ανθρώπους παγκοσμίως.

Υπάρχουν διάφοροι ιοί της ηπατίτιδας. Αυτοί έχουν ονομαστεί τύποι A, B, C, D, E, F (δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα) και G. Καθώς η γνώση μας για τους ιούς της ηπατίτιδας αυξάνεται, είναι πιθανό ότι αυτή η αλφαβητική λίστα θα αυξηθεί τρις επόμενες δεκαετίες. Οι πιο κοινές μορφές ιογενούς ηπατίτιδας είναι οι τύποι Α, Β, και C.

Η χρονική περίοδος μεταξύ της έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας και την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου ονομάζεται “περίοδος επώασης”. Η διάρκεια αυτής ποικίλει ανάλογα με τον κάθε ιό ηπατίτιδας. Ο ιός της ηπατίτιδας-Α έχει μια περίοδο επώασης περίπου 15-45 ημέρες, της ηπατίτιδας-Β 45-160 ημέρες και της ηπατίτιδας C από 2 εβδομάδες έως και 6 μήνες.

Πολλοί ασθενείς που έχουν μολυνθεί με αυτούς τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα της ασθένειας. Ειδικά στην περίπτωση της ηπατίτιδας-C, τα συμπτώματα εξελίσσονται με τόσο αργό ρυθμό, ώστε γίνονται αντιληπτά με καθυστέρηση και, δυστυχώς, όταν πλέον η θεραπεία έχει περιορισμένη ισχύ.

 

Για εκείνους που αναπτύσσουν συμπτώματα της ιογενούς ηπατίτιδας, τα πιο συνήθη είναι τα εξής:

 

  • Απώλεια της όρεξης
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Αδυναμία
  • Κόπωση
  • Πόνος στην κοιλιά

 

Άλλα, λιγότερο κοινά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

 

  • Σκούρα ούρα
  • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  • Πυρετός
  • Ίκτερος (κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα και στο λευκό μέρος των οφθαλμών)

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε αν εκδηλώσετε ηπατίτιδα

Ηπατίτιδα Α: Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Α. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε είναι να απέχετε πλήρως από το αλκοόλ και άλλες ουσίες κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ηπατίτιδα Α γίνεται καλά μετά από λίγο καιρό.

Ηπατίτιδα Β: Ένας ασθενής με ηπατίτιδα Β πρέπει να ξεκουράζεται καλά. Θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος, καθώς και για την προστασία του οργάνου. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ιντερφερόνη, η οποία είναι ένας αντιικός παράγοντας.

Ηπατίτιδα C: Ένας ασθενής με ηπατίτιδα C θα πρέπει να λάβει αγωγή με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C, οι οποίοι λαμβάνουν την καθιερωμένη θεραπεία HCV μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut. Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι με την προσθήκη βιταμίνης Β12 στην καθιερωμένη θεραπεία, η ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τον ιό βελτιώνεται σημαντικά.

Ηπατίτιδα D ή E: Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς τους τύπους ηπατίτιδας.

Μη ιογενής ηπατίτιδα: Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός πρέπει να αφαιρέσει από τον οργανισμό του ασθενούς την επιβλαβή ουσία που προκαλεί το πρόβλημα. Θα ακολουθήσει μια αγωγή πλύσης του στομάχου με υπεραερισμό, ή πρόκληση εμετού. Οι ασθενείς με ηπατίτιδα προκαλούμενη από φάρμακα μπορεί να λάβουν αγωγή με κορτικοστεροειδή.

 

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου και από την αντίστοιχη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον δρα Γρκάχαμ Κουκ, έκαναν μια δημοσίευση-σοκ στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», όπου ανέλυσαν στοιχεία από 183 χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι μετά το 1990 έχει υπάρξει διεθνώς μια αύξηση κατά 63% των θανάτων από ιογενή ηπατίτιδα. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στην ανατολική Ασία, από ό,τι χαμηλού εισοδήματος. Οι επιστήμονες καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Στο Infographic που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε με μοναδική γραφική απεικόνιση το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο:

 

iatropedia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα