Τώρα η πρόωρη εκσπερμάτωση στο στόχαστρο

Στην αρχή ήταν το βιάγκρα που σηματοδότησε το τέλος της «ανικανότητας» (μιας διαταραχής για την οποία ουδείς ήθελε να συζητήσει με τον γιατρό ή τη σύντροφό του) και έφερε στο προσκήνιο τη στυτική δυσλειτουργία (είναι η νεώτερη ονομασία της ανικανότητας, αλλά με την αλλαγή της ιατρικής ορολογίας και το βιάγκρα, αποτελεί πλέον μία διαταραχή του σύγχρονου άντρα για την οποία όλοι μιλάνε).

Τώρα, είναι η σειρά της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Σύμφωνα με τους "Νιου Γιόρκ Τάιμς" αμερικανοί επιστήμονες επινόησαν το πρίλιτζι, ένα χάπι που στοχεύει στους άντρες οι οποίοι εκσπερματώνουν πριν από τη διείσδυση στον κόλπο ή μέσα σε δευτερόλεπτα από την έναρξή της. Το πρίλιτζι, που παρατείνει το χρονικό διάστημα πριν από την εκσπερμάτωση, εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει ανάλογη άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι επινοητές ενός άλλου σκευάσματος προγραμματίζουν να ζητήσουν κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο την έγκριση της FDA για να διαθέσουν στο εμπόριο το προϊόν τους: ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο με τη μορφή αεροζόλ, που ψεκάζεται στο πέος και επίσης καθυστερεί την εκσπερμάτωση έπειτα από τη διείσδυση.

Το αεροζόλ περιέχει λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη, δύο ουσίες που δρουν στις αισθητήριες νευρικές απολήξεις του πέους. Εκπρόσωποι της εταιρείας συμμετέχουν σε ιατρικά συνέδρια και κάνουν συναντήσεις με δημοσιογράφους για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στην πρόωρη εκσπερμάτωση ως ένα εκτεταμένο ιατρικό πρόβλημα που χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση. Όπως λένε, η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι πολύ πιο συχνή από τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν τρόποι αντιμετώπισής της.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ευελπιστούν ότι έχουν δημιουργήσει το επόμενο βιάγκρα, οι παγκόσμιες πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν πέρυσι τα 1,93 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η δημιουργία ενός τόσο επιτυχημένου φαρμάκου που να αφορά την ποιότητα της ζωής, απαιτεί μερικές φορές να δημιουργηθεί όχι μόνον ένα φάρμακο, αλλά και μία νέα ασθένεια _ και κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό ακριβώς συμβαίνει με την πρόωρη εκσπερμάτωση.

«Από τη μια θα πρέπει να πειστούν οι γιατροί ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μια σοβαρή κατάσταση, και από την άλλη θα πρέπει να πειστούν οι άντρες ότι αντιμετωπίζουν ένα ιατρικό πρόβλημα, εάν έχουν μη ικανοποιητικές ερωτικές συνευρέσεις που διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό», λέει ο Άλαν Κάσελς, ερευνητής των πολιτικών των Φαρμακευτικών Εταιρειών από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, στη βρετανική Κολομβία.

«Η πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους άνδρες», αντιτείνει ο δρ Γουέιν Χέλστρομ, καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τουλέιν, στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος σε μια από τις φαρμακευτικές που δημιούργησαν τα νέα φάρμακα. «Συνήθως δεν μπορούν να διατηρήσουν μια σχέση εξαιτίας του προβλήματός τους».

Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πολλοί άντρες δυσφορούν για την αδυναμία τους να ελέγξουν τον οργασμό τους, λίγα είναι τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει επιδημία πρόωρης εκσπερμάτωσης. Μία μελέτη λ.χ. του 1999, που είχε δείξει ότι ένας στους τρεις ενήλικες άντρες πάσχουν από αυτήν, αμφισβητείται από ορισμένους σεξολόγους, διότι βασίζεται σε μία κοινωνιολογική έρευνα του 1992, την οποία δεν σχεδίασαν επιδημιολόγοι ούτε είχε ως στόχο τη διερεύνηση των σεξουαλικών προβλημάτων (το θέμα της έρευνας ήταν η απιστία).

Ωστόσο, ο δρ Χέλστρομ τονίζει πως ποσοστό 20% - 30% των ανδρών έρχονται αντιμέτωποι με την πρόωρη εκσπερμάτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αντίθετη άποψη έχει η δρ Λεονόρε Τίφερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία υποστηρίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν ολοένα περισσότερο να «ιατρικοποιήσουν συνιστώσες της καθημερινής ζωής _ είτε είναι η ψυχική διάθεση είτε ο ύπνος ή η σεξουαλική λειτουργία _ στις οποίες υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις του φυσιολογικού».

«Σε αντίθεση με την αργή εκσπερμάτωση, η ταχεία εκσπερμάτωση είναι συχνή, αλλά υπάρχει αργό και γρήγορο στα πάντα γύρω μας _ από τον τρόπο που περπατάμε και τρώμε έως τον τρόπο που αναπνέουμε», λέει. «Όταν λες σε κάποιον ότι εκσπερματώνει γρήγορα, είναι σαν να υποστηρίζεις πως υπάρχει σωστή στιγμή για την εκσπερμάτωση και ότι εάν εκσπερματώνει πριν από αυτήν αντιμετωπίζει ιατρικό πρόβλημα».

Διαταραχή που εμφανίζεται στο 1/3 των ανδρών

Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχουν χρόνια τώρα οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί. Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) ορίζει την πρόωρη εκσπερμάτωση ως μια διαταραχή «που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτωση η οποία πάντοτε ή σχεδόν πάντοτε συμβαίνει πριν ή μέσα σε ένα λεπτό από τη διείσδυση στον κόλπο» και η οποία συνοδεύεται από αισθήματα δυσφορίας και έλλειψης ελέγχου.

Αντίστοιχα, το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας αναφέρει πως «η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι η πιο συχνή διαταραχή των δυσλειτουργιών της εκσπερμάτωσης και εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών». Η διαταραχή αυτή φαίνεται να προκαλεί πολύ μεγαλύτερη δυσφορία στις γυναίκες απ' ό,τι η στυτική δυσλειτουργία, προσθέτει. Και αυτό, διότι η γυναίκα ερμηνεύει τη στυτική δυσλειτουργία «ως μια δυσλειτουργία του άνδρα που τη θέλει μεν, αλλά δεν μπορεί», ενώ στην πρόωρη εκσπερμάτωση «αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μία καθαρά ψυχολογική διαταραχή, η οποία συνήθως εμφανίζεται από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα και βιώνεται υποκειμενικά ως «γρήγορο τελείωμα», δίχως να φαίνεται να διαθέτει οργανικά αίτια. Η πρόωρη εκσπερμάτωση συνυπάρχει πολλές φορές με τη στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα η μία διαταραχή μπορεί να επιδεινώνει την άλλη.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα