Τελικά και το λίγο αλάτι κάνει κακό στην υγεία!

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του ΜακΜάστερ στον Καναδά έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη κατανάλωση του αλατιού.

Χρόνια τώρα πιστεύουμε πως μια διατροφή πλούσια σε αλάτι είναι επικίνδυνη για την καρδιά καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου φαίνεται να αποδεικνύει και το αντίθετο πως η μικρή κατανάλωση αλατιού, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη.

Η παγκόσμια έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο του Καναδά, διαπίστωσε ότι σε αντίθεση με την πεποίθηση που υπήρχε στο παρελθόν οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να μην είναι ευεργετικές για τον οργανισμό. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου συγκριτικά με τη μέση κατανάλωση αλατιού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Lancet και έχει συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από τους ειδικούς, με ορισμένους από αυτούς να δηλώνουν τη «δυσπιστία» τους αναφορικά με τα ευρήματα της μελέτης, ενώ άλλοι επικρίνουν τις μεθόδους της έρευνας θέτοντας  με αυτό τον τρόπο τα πορίσματά της έρευνας σε αμφισβήτηση.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 130.000 άτομα σε 49 χώρες, την σχέση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και του θανάτου, καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η  χαμηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτων σε σύγκριση με το μέσο όρο πρόσληψης.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα