Πώς η άσκηση μας βοηθά να ελέγξουμε τη χοληστερόλη;

Η άσκηση ξέρουμε ότι μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας σε κάθε πιθανό επίπεδο. Ένα από αυτά είναι η τα επίπεδα της χοληστερόλης μας. Αν γυμναζόμαστε τακτικά, μπορούμε να ελαττώσουμε την κακή, LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή, HDL. Ένας καλός στόχος γυμναστικής για κάθε εβδομάδα είναι τουλάχιστον 150 λεπτά—περίπου 30 λεπτά την ημέρα, δηλαδή, για 5 μέρες την εβδομάδα. Και δεν είναι αναγκαίο να ιδρώνουμε στο γυμναστήριο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία έχουν αποδεδειγμένα καλά αποτελέσματα.

Όπως είναι φυσικό, η άσκηση είναι ένας μόνο παράγοντας για να μπορούμε να ελέγχουμε την χοληστερόλη μας. Η σωστή, υγιεινή διατροφή είναι εξίσου αναγκαία. Πώς ακριβώς, όμως, η άσκηση μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδραση της γυμναστικής λειτουργεί με πολλούς τρόπους. Αρχικά, ενεργοποιούνται ορισμένα ένζυμα που μετακινούν την LDL χοληστερόλη από το αίμα στο συκώτι. Από εκεί, η χοληστερόλη μετατρέπεται σε χολή, για την πέψη, ή απεκκρίνεται. Συνεπώς, όσο περισσότερο γυμναζόμαστε, τόσο περισσότερη χοληστερόλη εγκαταλείπει το σώμα μας. Έπειτα, η γυμναστική αυξάνει σε μέγεθος τα σωματίδια πρωτεΐνης που μεταφέρουν την χοληστερόλη στο αίμα—τις λιποπρωτεΐνες. Οι μικρότερες σε μέγεθος λιποπρωτεΐνες είναι επικίνδυνες και έχουν συνδεθεί με διάφορες νόσους της καρδιάς, καθώς μπορούν να εισχωρήσουν μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και να τα μπλοκάρουν.

Πόση άσκηση, και τι είδους, χρειάζεται για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σίγουρα, τα 150 λεπτά την εβδομάδα είναι ένας καλός στόχος, αλλά τι είδους άσκηση θα πρέπει να κάνουμε; Φαίνεται πως η πιο έντονη γυμναστική είναι καλύτερη από την γυμναστική μεσαίας έντασης, κάτι που στηρίζεται από τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε υπέρβαρους ανθρώπους, που έκαναν καθιστική ζωή. Πάντως, ακόμα κι αν η πιο χαλαρή γυμναστική δεν κάνει ακριβώς θαύματα στο να μειώσουμε την LDL χοληστερόλη, το σίγουρο είναι ότι την προλαμβάνει από το να αυξηθεί περισσότερο.

Πώς να ξεκινήσω;

Αν δεν γυμνάζεστε ήδη τακτικά, πρέπει να ξεκινήσετε αργά. Επιλέξτε μια μορφή γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε για 10-20 λεπτά, σε μεσαία ένταση, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή το jogging. Να θυμάστε ότι η μισή ώρα την μέρα που πρέπει να γυμναζόμαστε δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται με την μία—για παράδειγμα, τρεις δεκάλεπτες βόλτες με γρήγορο περπάτημα θα έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα. Βρείτε κάποια μορφή γυμναστικής, επίσης, που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και, αν είναι δυνατό, ασκηθείτε με παρέα. Όχι μόνο θα περάσετε καλύτερα, αλλά θα προσφέρετε ηθική υποστήριξη ο ένας στον άλλο. Και, για ακόμη μια φορά, μην ξεχνάτε πως πρέπει να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας.

 

iatronet

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα