Αλτσχάιμερ: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα που προσβάλλει κυρίως όσους είναι πάνω από 65.

Η πρόγνωση της ασθένειας είναι δύσκολη, ενώ η διάρκειά της ποικίλλει.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου παίζει η διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με τα νεώτερα επιστημονικά ευρήματα οι ηλικιωμένοι που φέρουν το γονίδιο APOE4 -αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ- και ακολουθούν διατροφή που περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών έχουν λιγότερα σημάδια αλλαγής στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση θαλασσινών συνδεόταν με αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο αλλά όχι με την ποσότητα πλακών βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης και δεματίων πρωτεΐνης Ταυ, που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα θέλησε να διαπιστώσει αν η κατανάλωση θαλασσινών συνδέεται με επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο και αν η συγκεκριμένη κατανάλωση ή τα επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο μπορεί να παίζουν ρόλο στις εγκεφαλικές αλλαγές που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και άλλα είδη άνοιας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Rush University Medical Center, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους σε ετήσια βάση για ορισμένα χρόνια.

Στην έναρξη της έρευνας η διανοητική κατάσταση των συμμετεχόντων ήταν εντάξει αλλά ορισμένοι εμφάνισαν τελικά νοητική εξασθένηση και άνοια.

Ο εγκέφαλος των 286 συμμετεχόντων που είχαν αποβιώσει, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 89,9 ετών, αναλύθηκε για τον εντοπισμό νευροπαθολογιών ή σημαντικών αλλαγών, καθώς και για νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα είδη άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα