1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα AIDS το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Είναι, όμως, αρκετή μια ημέρα το χρόνο για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την πρόληψη, την μετάδοση και την αντιμετώπιση του ιούHIV; Ειδικά μιας κοινωνίας όπου το στίγμα απέναντι στους/στις/στ* οροθετικούς «καλά κρατεί»;

Ορισμός

Όπως αναφέρει η ομάδα SylviaRivera, η HIV λοίμωξη καταστρέφει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ο ιός HIVμπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

• Αν κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό

• Αν χρησιμοποιείς μαζί με άλλους την ίδια σύριγγα και εξοπλισμό για χρήση ουσιών

• Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, όμως, το ενδεχόμενο μετάδοσης είναι πολύ μικρό

• Με μετάγγιση αίματος (ωστόσο πλέον αυτά τα περιστατικά είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, καθώς το αίμα υπόκειται στους κατάλληλους ελέγχους για HIV και άλλους ιούς)

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;

• Αγκαλιά

• Φιλί

• Κοινή χρήση οικιακών σκευών, τουαλέτας κ.λπ.

• Με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή

Θεραπεία

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε οριστική θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Ωστόσο, με τη συνεπή λήψη φαρμακευτικής αγωγής αναστέλλεται πλήρως η εξέλιξη της λοίμωξης. Συνεπώς, εξασφαλίζεται ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής μεπολύ καλό στάτους υγείας και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Στίγμα

Σήμερα οι άνθρωποι με HIV, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό όχι λόγω του HIV ως ιού, αλλά λόγω του κοινωνικού στίγματος που προκύπτει από την ελλιπή ενημέρωση και συγκεκριμένα από την εσφαλμένη αντίληψη για τη μετάδοση του ιού μέσω κοινωνικών συναναστροφών.

Σήμερα...;

Υγειονομική διάταξη 39α:Τον Απρίλιο του 2015 καταργήθηκε επιτέλους η υγειονομική διάταξη 39α (περιορισμός διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων), η εφαρμογή της οποίας την άνοιξη του 2011 «συνοδεύτηκε» από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των προσώπων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών από την αστυνομία και μερικά ΜΜΕ, με τη θλιβερή συμμετοχή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Αθήνα και ύστερα από προτροπή του υπουργείου Υγείας, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και υφυπουργίας Μάρκου Μπόλαρη. Επιτροπή που συστάθηκε τους πρώτους μήνες του 2015, για να εξετάσει τη συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη, κατέληξε ομόφωνα ότι πρέπει να καταργηθεί, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιήθηκε, για να στιγματίσει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Η επίμαχη υγειονομική διάταξη καθόριζε –μεταξύ άλλων– τα επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία προβλέπεται υποχρεωτικός έλεγχος σε μετανάστες, αιτούντες άσυλο, χρήστες ναρκωτικών και εκδιδόμενα άτομα.

Περιστατικά στην Ελλάδα: Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2015, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.109 περιστατικά HIVλοίμωξης (82,7% άνδρες).

Συνεπώς...;

• Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία δεύτερης μονάδας ειδικών λοιμώξεων στην Θεσσαλονίκη, εκτός από αυτήν που υπάρχει ήδη στο ΑΧΕΠΑ.

• Χρειάζεται η σε σταθερή βάση ενημέρωση/σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα υγείας, χωρίς προκαταλήψεις για την οροθετικότητα, με ισότιμη αναφορά στην ομοφυλοφιλία, την αμφιφυλοφιλία, τη διεμφυλικότητα και την ίντερσεξ ταυτότητα.

• Καθίσταται αναγκαία η κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών των οροθετικών, που αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίoδιάστημα, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης των νοσοκομείων εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα