Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι

Μια εγκυμοσύνη μετά τα 35 έχει και τα θετικά της Συνήθως οι γονείς σε αυτή την ηλικία έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση και μεγαλύτερη εμπειρία ζωής οπότε ανταπεξέρχονται και καλύτερα στον ρόλο τους.

Καταφέρνει όμως η γυναίκα σε αυτή την ηλικία να φέρει εις περάς μια εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας; Η απάντηση είναι πως ναι, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, η πλειοψηφία των γυναικών φέρνει στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων είναι περισσότερες όταν είστε 35 ετών και άνω. Ας δούμε ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι.

Γενετικές ανωμαλίες

Στα 35 οι πιθανότητες για χρωμοσωματικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες. Αν π.χ είστε 25 η πιθανότητα του συνδρόμου Down είναι περίπου 1 στις 1.250. Αν είστε 35 ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 στα 400 και μέχρι την ηλικία των 45 είναι 1 προς 30.

Αποβολή

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν τις πρώτες 13 εβδομάδες της κύησης. Σε αυτή την ηλικία ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγαλύτερος. Στην ηλικία των 35 η πιθανότητα είναι περίπου 20% ενώ μέχρι τα 45 ο κίνδυνος φτάνει το 80%.

Υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης

Η πιθανότητα να αναπτύξει η γυναικά υψηλή πίεση του αίματος ή διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης μεγαλύτερη. Αυτά τα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως προβλήματα ανάπτυξης στο μωρό, επιπλοκές κατά τον τοκετό ή ακόμα και να οδηγήσουν σε αποβολή.

Πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος του μωρού

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους, πριν συμπληρώσουν δηλαδή τις 37 εβδομάδες κύησης. Ως εκ τούτου και τα μωρά που γεννιούνται έχουν χαμηλό βάρος.

Πρόδρομος πλακούντας

Πρόδρομος πλακούντας είναι ο πλακούντας που καλύπτει εντελώς ή εν μέρει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Οφείλεται σε εμφύτευση του πλακούντα πιο χαμηλά και κοντά στον τράχηλο. Κανονικά όσο προχωρά η εγκυμοσύνη υπάρχει η τάση ο πλακούντας να έλκεται προς τα πάνω. Κάποιες φορές όμως παραμένει να καλύπτει το άνοιγμα του τραχήλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται κολπική αιμορραγία από την 24η εβδομάδα και έπειτα, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί στον τοκετό απειλώντας τη ζωή της γυναίκας. Εάν είστε στη δεκαετία των 40, έχετε 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τον πλακούντα συγκριτικά με μια γυναίκα που διανύει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής της.

Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί, μπορείτε να ελέγξετε πολλά από αυτά με προγεννετικό έλεγχο και να πάρετε τις αποφάσεις σας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού. Σκοπός είναι ο εντοπισμός προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

 

 

Tromaktiko

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα