Να ανησυχούμε για τη νέα γρίπη στα σχολεία;

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη θωράκιση των μαθητών από την νέα γρίπη ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την Παρασκευή παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας, έχει ζητήσει να δεσμευθούν 50.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, που θα αρχίσουν να φτάνουν στην χώρα μας από την προσεχή εβδομάδα, για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως προσωπικό ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, είπε ο Υπουργός, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι -έγιναν εντατικά σεμινάρια το καλοκαίρι- για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος». «Χειρότερος εχθρός είναι ο φόβος, ο πανικός και η υπερβολή», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και συνέστησε ψυχραιμία.

Στο μεταξύ συμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασαν 25 νεοσύλλεκτοι ναύτες, που υπηρετούν στο Κεντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα.

Αναλυτικά το σχέδιο περιλαμβάνει:

* Θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στο Υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό 1550, που θα έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και θα δίνει απαντήσεις και κάθε πληροφορία γύρω από τη γρίπη.

* Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας θα υπάρχουν οι εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης.

* Στην εκπαιδευτική τηλεόραση έχει εκπονηθεί πρόγραμμα δύο εβδομάδων, που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και τους γονείς.

* Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συσκέψεις και έχουν δεσμευτεί πάνω από 45.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κάθε πρωί, οι διευθυντές των σχολείων θα κρατούν απουσιολόγιο ώστε να καταγράφουν τα τυχόν κρούσματα και καθημερινά θα αποστέλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά τόσο το υπουργείο Παιδείας που συνεργάζεται στενά με το Υγείας.

Oι εκπαιδευτικοί που θα νοσήσουν υπάρχει μέριμνα να αντικαθίστανται, ενώ ήδη έχουν δοθεί οι πιστώσεις για τις καθαρίστριες των σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας θα εξαιρεθεί από την απαγόρευση προσλήψεων, λόγω προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να γίνει η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά στα ΑΕΙ, έχουν ήδη σταλεί σχετικές οδηγίες και κάθε Ίδρυμα θα λαμβάνει ξεχωριστά τα μέτρα του. Τα υλικά για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι ευθύνη των σχολικών επιτροπών, οι οποίες έχουν λάβει και τα σχετικά κονδύλια για την προμήθειά τους.

Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα η ανακοίνωση του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εκφράζουν την αντίρρησή τους και κάνουν λόγο για ανεπαρκές σχέδιο, που δεν αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Είναι έτοιμα τα σχολεία για τη νέα γρίπη;

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα