Οι απρόσμενες αιτίες που έχετε συχνούς πονοκεφάλους

Η κούραση, η πολύωρη έκθεση σε φωτεινές οθόνες και η αφυδάτωση του οργανισμού είναι οι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι λόγοι που έχετε πονοκεφάλους.

Αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες, τις οποίες πιθανώς δεν τις φαντάζεστε και οι οποίες σας δυσκολεύουν καθημερινά ολοένα και συχνότερα.

Δείτε μερικούς απρόσμενους λόγους που έχετε πονοκεφάλους:

Καιρός

Όταν ο καιρός αλλάζει, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί μια ημικρανία. Είτε πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα, είτε ψύχους, η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους. Οι ηλιόλουστες, ζεστές μέρες και η υψηλή υγρασία είναι ακόμα ένας "συνήθης ύποπτος" για πονοκέφαλο. Η βροχή, ο άνεμος και οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Ισχυρά αρώματα

Οι έντονες μυρωδιές, κυρίως από "βαριά" αρώματα, ακόμα και αν είναι ευχάριστα στην όσφρηση, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αποτελέσουν αιτία πονοκεφάλου. Δεν έχει εξηγηθεί πλήρως το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δυνατές μυρωδιές ερεθίζουν το νευρικό σύστημα.

Αξεσουάρ για τα μαλλιά

Ο τρόπος που "πιάνετε" τα μαλλιά σας, αποτελεί έναν από τους πιο "ύπουλους" λόγους πονοκεφάλων. Αν έχετε τα μαλλιά σας "κοτσίδα" και τα έχετε τραβήξει έντονα προς τα πίσω, τότε προκαλείτε τάση στο δέρμα του κρανίου και αυτό οδηγεί σε πονοκέφαλο. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα πολύ στενό καπέλο ή μια μπαντάνα με πολύ δυνατό λάστιχο.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας, αλλά μπορεί να είναι και ο λόγος που έχετε πονοκέφαλο. Ορισμένες ασκήσεις, όπως το πολύωρο τζόγκινγκ και το... σεξ (!) μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο, επειδή αυξάνουν την πίεση του αίματος στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ασκήσεις που έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν περισσότερο τα άτομα με ιστορικό ημικρανιών.

Κακή στάση σώματος

Όπως και ορισμένες ασκήσεις, έτσι και η κακή στάση του σώματος -ειδικά η στήριξη του κεφαλιού στους μυς του αυχένα και στην σπονδυλική στήλη- μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης του αίματος στον εγκέφαλο και άρα σε πονοκέφαλο.

Τυρί

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό: για μερικούς ανθρώπους, μία αιτία πονοκεφάλων είναι η κατανάλωση τυριού, ειδικά αν πρόκειται για "μπλε" τυρί, τσένταρ, ή παρμεζάνα. Αιτία για τον πονοκέφαλο σε αυτή την περίπτωση είναι η ουσία τυραμίνη που περιέχουν τα τυριά. Όσο πιο "παλαιωμένο" ή "ώριμο" είναι ένα τυρί, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τυραμίνης έχει.

Δεν τρώτε τακτικά μέσα στην ημέρα

Αν για διάφορους λόγους "πηδάτε" γεύματα μέσα στην ημέρα, τότε ίσως παρατηρήσετε ότι έχετε αυξημένους πονοκεφάλους. Το πρόβλημα εδώ είναι η μεγάλη πτώση στο σάκχαρο, επειδή δεν τρώτε τίποτα.

onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα