Αυτές είναι οι τροφές που αποτοξινώνουν το συκώτι

Όταν τρώμε περισσότερο ή τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα ή τηγανητά, αλλά κι όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας στην περιβαλλοντική μόλυνση ή το στρες, το συκώτι υπερφορτώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Υπάρχουν όμως αρκετές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος, προκαλώντας τη φυσική του ικανότητα να καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα του σώματος.

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι:

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ έχει υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε βιταμίνη C όσο και σε αντιοξειδωτικά, γι' αυτό το λόγο και είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην αυξημένη παραγωγή ενζύμων που συντελούν στην αποβολή των καρκινογόνων ουσιών που συλλέγει ο οργανισμός.

Σκόρδο

Μία μικρή ποσότητα σκόρδου είναι ικανή να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του συκωτιού που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διώξει τις τοξίνες. Επίσης, το σκόρδο κρατά ψηλά τις ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δυο φυσικών συστατικών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Παντζάρια και καρότα

Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη, άρα η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αλλά και να βελτιώσει τη συνολική ηπατική λειτουργία.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, γνωστά ως κατεχίνες, που βοηθούν τη λειτουργία του συκωτιού.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε χλωροφύλλη, μπορούν να ρουφήξουν τις τοξίνες από το αίμα μας. Εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα και τα χημικά και αποτελούν έναν πανίσχυρο προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.

Αβοκάντο

Βοηθάει το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, ένα συστατικό που είναι απαραίτητο, ώστε να μπορέσει το συκώτι να καθαρίσει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς τοξίνες.

Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα πηκτίνης και βοηθούν το σώμα να διώξει μακριά τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα κι αυτό με τη σειρά του κάνει τη δουλειά του ήπατος πιο εύκολη, καθώς διευκολύνεται η αποτοξίνωση του σώματος.

Ελαιόλαδο

Βοηθά στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο του ήπατος γίνεται πολύ πιο εύκολο, μιας και οι τοξίνες έχουν πια μειωθεί και διώχνονται πιο γρήγορα από το σώμα.

Μπρόκολο - κουνουπίδι - λάχανο

Τρώγοντας μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο αυξάνεται η ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται glucosinolate, που συνεισφέρει στην παραγωγή ενζύμων στο συκώτι. Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην αποβολή των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Λεμόνια - lime

Αυτά τα δυο τρόφιμα περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τοξικά στοιχεία σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό, άρα ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού ή lime το πρωί βοηθάει στην ενεργοποίηση του ήπατος.

Καρύδια

Βοηθούν το συκώτι να αποτοξινωθεί από την αμμωνία. Επίσης, τα καρύδια είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά, που βοηθούν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μασήσει πολύ καλά τα καρύδια προτού τα καταπιείτε, ώστε να έχουν διαλυθεί πλήρως.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, καθώς το αποτοξινώνει και βοηθά τα ένζυμά του να αποβάλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.


onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα