Τι σε στέλνει σίγουρα στο ντιβάνι του ψυχολόγου;

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συνηθισμένο φαινόμενο και ένας από τους λόγους που στέλνει τους ανθρώπους στο ντιβάνι του ψυχολόγου.

Η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του καθορίζεται από τις εμπειρίες και τις σχέσεις με τους οικείους του και καθορίζει τη στάση ζωής του.

Όποιος μεγαλώνει σε περιβάλλον όπου οι σχέσεις με τα σημαντικά πρόσωπα γύρω του είναι θετικές, το πιθανότερο είναι να αναπτύξει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του. Αντίθετα, αν η σχέση με τους γύρω του χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα, αδιαφορία ή έλλειψη προσοχής, κριτική κ.λπ., το πιθανότερο είναι να αναπτύξει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και οι ανασφάλειες σίγουρα δεν βοηθούν να ζήσετε τη ζωή σας όπως την ονειρευόσασταν.

Ειδικά σε περιόδους κρίσης η ενδοσκόπηση και ο προσωπικός χρόνος θεωρείται πολυτέλεια.

Στην πραγματικότητα, όμως, το αίσθημα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις και να δώσετε λύσεις σε πρακτικά προβλήματα στη δουλειά, στις καθημερινές επαφές, αλλά και στην προσωπική σας ζωή.

Επικεντρωθείτε στις λύσεις

Μην παραπονιέστε διαρκώς χωρίς να προτείνετε λύσεις. Σταματήστε να διαιωνίζετε το ρόλο σας ως «θύμα» σε μια κατάσταση και προσπαθήστε να βρείτε λύση. Ακόμη κι αν δεν το καταφέρετε, πλησιάζετε στην επίλυσή του κι αυτό σας δίνει ώθηση.

Γνωρίστε τον εαυτό σας

Ακούστε τις σκέψεις σας, καταγράψτε τις, αναλύστε το τι σας ωθεί στο να έχετε αρνητική άποψη για κάποιες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Έπειτα δώστε έμφαση στα καλά σας στοιχεία, στους τομείς που είστε καλύτεροι. Σκεφτείτε τους περιορισμούς που υπάρχουν στη ζωή σας κι αν είναι πραγματικοί ή τους έχετε επινοήσει εσείς προκειμένου να μένετε πάντα ασφαλείς. Όσο περισσότερες σκέψεις τέτοιου είδους κάνετε, τόσο περισσότερο θα γνωρίσετε τις διάφορες πτυχές σας.

Κάντε θετικές σκέψεις

Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις. Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, αναλογιστείτε ότι έχετε περάσει στο παρελθόν. Αν πραγματοποιείτε αυτή τη διεργασία κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι αρνητικό, στο τέλος θα καταφέρετε να διώξετε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές σκέψεις.

Δράστε θετικά

Αντί να φορτώνετε τον εαυτό σας με σκέψεις ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε γι' αυτόι που σας ενοχλεί , κάντε το και χρησιμοποιήστε διάφορα όπλα ανάλογα με την περίσταση όπως π.χ. το χιούμορ ή τη διακριτικότητα, προκειμένου να «χρωματίσετε» θετικά την πράξη σας.

Αλλάξτε συνήθειες

Θέστε μικρούς πραγματοποιήσιμους στόχους, όπως π.χ. να πάτε στο γυμναστήριο ή απλά για περπάτημα, να κοιμάστε λίγο νωρίτερα το βράδυ ή να τρώτε ένα μικρό πρωινό, που μέχρι τώρα δεν προλαβαίνατε. Αν καταφέρετε να πετύχετε το στόχο σας, θα νιώσετε ικανοποίηση, θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας και θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε νέους, μεγαλύτερους στόχους.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Η έλλειψη καθαριότητας, τα απεριποίητα μαλλιά ή το ατημέλητο ντύσιμο, χειροτερεύουν την εικόνα που έχετε για σας και αυτό αντανακλάται και στον περίγυρό σας. Φροντίστε τον εαυτό σας και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας.

onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα