Ποιος είναι ο ύπουλος εχθρός της γονιμότητας;

Είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Εμφανίζεται συνήθως στην αρχή της εμμηνορρυσίας και μπορεί να διαγνωστεί τυχαία σε μια γυναικολογική εξέταση ή να παραμείνει αδιάγνωστη αν δεν έχει συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει τα ύπουλα συμπτώματα της ενδομητρίωσης γεγονός που θα την εμποδίσει να γίνει μητέρα.



Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός μήτρας - όπως ωοθήκες, σάλπιγγες, πυελικό τοίχωμα και δουγλάσειο. Πιο σπάνια, δύναται να υπάρχει ενδομητρίωση και στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη και στους πνεύμονες. Όταν υπάρχει ενδομητρικός ιστός στο μυομήτριο, η πάθηση ονομάζεται αδενομύωση.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι το πυελικό άλγος, το οποίο ενδέχεται να συσχετίζεται με την περίοδο αλλά μπορεί και όχι. Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη της περιόδου και διαρκεί ως το τέλος της εμμηνορυσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος είναι πολύ έντονος και επηρεάζει την καθημερινότητα της γυναίκας. Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση κατά την οποία μέσω μιας μικρής τομής στον ομφαλό εισαγουμε ένα μικρό εξειδικευμένο τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) και ελέγχουμε τα ενδοκοιλιακά όργανα.

Aνάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, η ενδομητρίωση διακρίνεται σε τέσσερα στάδια.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης ενδέχεται να είναι φαρμακευτική (αντισυλληπτικά, νταναζόλη, GNRH ανάλογα, κ.ά.) ή χειρουργική ή και συνδυασμός των δύο.

Όσων αφορά τη γονιμότητα, η βαρύτητα της νόσου παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο βαριά είναι η μορφή της ενδομητρίωσης (στάδιο 3 ή 4), τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι αναγκαία η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Από έρευνες έχει βρεθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας γυναικών με σαλπιγγικό πρόβλημα και γυναικών με ενδομητρίωση, που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική είναι παρόμοια.

Καλιαντζής Παναγιώτης

Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

 

 

πηγη www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα