Το γονίδιο που σώζει από εγκεφαλικό!

Ένα γονίδιο που προστατεύει τον άνθρωπο από το εγκεφαλικό επεισόδιο, κυρίως κατά τη νεαρή και τη μέση ηλικία, εντόπισαν επιστήμονες στη Βρετανία, γεγονός που θα φέρει νέες θεραπείες πρόληψης και αποκατάστασης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φέρουν μια παραλλαγή του γονιδίου PHACTR1 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο διαχωριστικού ανευρύσματος, το οποίο προκαλείται από διάσχιση του τοιχώματος κάποιας αρτηρίας που οδηγεί στον εγκέφαλο. Μάλιστα, η ίδια παραλλαγή του γονιδίου PHACTR1 προστατεύει από τις ημικρανίες, καθώς και από την καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το διαχωριστικό ανεύρυσμα μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των γειτονικών νεύρων, όπως επίσης και θρόμβωση, η οποία συχνά οδηγεί σε μπλοκάρισμα των φλεβών και εγκεφαλική βλάβη. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη στο είδος της και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.400 ασθενών και 14.400 υγιών ατόμων από ολόκληρο τον κόσμο, των οποίων το γονιδίωμα μελετήθηκε ολόκληρο από τους ερευνητές. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», η νέα ανακάλυψη για τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου είναι πολύ σημαντική, καθώς το διαχωριστικό ανεύρυσμα αποτελεί την κύρια αιτία εγκεφαλικού στους νέους.

Καινοτομία

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Νευρολογίας και επικεφαλής της βρετανικής επιστημονικής ομάδας, Πανκάτζ Σάρμα, η ανακάλυψη αυτή αποτελεί σημαντική καινοτομία, επειδή παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος επηρεάζει βασικές λειτουργίες των αγγείων, οι οποίες παίζουν άμεσο ρόλο στη θεραπεία των παραπάνω καταστάσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος στην επιστημονική έκθεση, η μελέτη έχει στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης βιολογικής βάσης DNA με θέμα το εγκεφαλικό, η οποία θα δώσει στους ειδικούς την εκπληκτική δυνατότητα να εντοπίζουν γονίδια που έχουν άμεση σχέση με την πρόκλησή του, ανεξαρτήτως αιτίας, αφού έτσι θα ανακαλυφθούν όλοι οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αυτό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα