Γιατί κοκκινίζει το πρόσωπό μου. Από τι κινδυνεύετε

Η αμηχανία και η ντροπή δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι που μπορούν να σας κάνουν να κοκκινίσετε. Για το κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο ευθύνονται πολλές αιτίες κάποιες από τις οποίες είναι συχνές και κάποιες σπάνιες.

Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ακμής των ενηλίκων ή μία πιο σοβαρή ιατρική πάθηση, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Διαβάστε πώς θα καταλάβετε ποια αιτία μπορεί να ενοχοποιείται για την ερυθρότητα στα μάγουλά σας και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού


Η ροδόχρους ακμή, είναι μία συνηθισμένη ασθένεια του δέρματος, η οποία προκαλεί κοκκινίλα και φλεγμονές στο πρόσωπο και συχνά αναφέρεται ως ακμή των ενηλίκων. Στην αρχή η ερυθρότητα είναι παροδική, αλλά στη συνέχεια μπορεί να γίνει μόνιμη και να εντοπίζεται στο μέτωπο, μάγουλα, πηγούνι και μύτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αυτιά, το στήθος και την πλάτη. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια, φαγούρα και να γίνουν ορατά τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου.
Ωστόσο σε αντίθεση με την ακμή, δεν υπάρχουν μαύρα στίγματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια αντιφλεγμονώδη λοσιόν ή αντιβιοτικά χάπια. Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγονται ο ήλιος, η ζέστη, το κόκκινο κρασί, το κακάο, το τσίλι και τα σκληρά τυριά που προκαλούν έξαρση της νόσου. 

Δυστυχώς τα μικρά αιμοφόρα αγγεία συνήθως απαιτούν θεραπεία με λέιζερ για να εξαφανιστούν.

Μια συνηθισμένη αιτία για το κόκκινο και ζεστό πρόσωπο στις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις εμφανίζονται στο 80% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις είναι μια αίσθηση έντονης ζέστης στο σώμα που διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά.

Οι περισσότερες γυναίκες με εξάψεις έχουν και έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο, λαιμό και θώρακα.

Δοκιμάστε να βάλετε δροσερές κομπρέσες στο πρόσωπο, αλλά αν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές της θεραπείας, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Εάν η ερυθρότητα στο πρόσωπό σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας, το οποίο καταλαμβάνει τη μύτη και τα μάγουλα θα ήταν καλό να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να εξεταστείτε για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).

Ο ΣΕΛ είναι μία αυτοάνοση ασθένεια προσβάλλοντας εκτός από το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα και ευθύνεται για χαμηλό πυρετό, γενικευμένο άλγος και υπερβολική κόπωση. Θεραπεύοντας τη νόσο με κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και άλλα φάρμακα συνήθως θα εξαλειφθεί και το εξάνθημα.

Αν έχετε συχνά επεισόδια αυξημένης αρτηριακής πίεσης που συνοδεύονται με ερυθρότητα του προσώπου μπορεί η αιτία να είναι το φαιοχρωμοκύττωμα.

Το φαιοχρωμοκύττωμα είναι ένας σπάνιος όγκος των επινεφριδίων που προκαλεί υπέρταση και ποικίλες άλλες κλινικές εκδηλώσεις, όπως κεφαλαλγία, ταχυκαρδία και κόκκινο πρόσωπο (flashing).

Τις περισσότερες φορές, το φαιοχρωμοκύττωμα είναι καλοήθες και συνήθως η θεραπεία του οδηγεί στη διόρθωση της αρτηριακής πιέσεως και των συνοδών διαταραχών.

Σπανιότερα εμφανίζουν κακοήθη συμπεριφορά και μπορούν να επεκταθούν στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και στα οστά.

 

 

 

 

 

πηγη www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα