Πως να μειώσετε τον κίνδυνο από τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σχεδόν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ιστού του μαστού.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πέρα από τον έλεγχό μας, ενώ άλλοι δεν είναι. Παραδείγματα καταστάσεων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η γενετική προδιάθεση.

Οι γυναίκες έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τους άνδρες και, όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Όμως, υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις, που είναι ελεγχόμενες και μπορεί να συμβάλουν στη πρόληψη. Μια από αυτές είναι ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε, για να μειώσετε τον κίνδυνο από τον καρκίνο του μαστού;

Περιορίστε το αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, κρασιού ή λικέρ – να περιορίσετε τον εαυτό σας, σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Μην καπνίζετε. Συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για τη γενική υγεία σας.

Ελέγξετε το βάρος σας. Όντας υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, αν η παχυσαρκία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή σας, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Να είστε σωματικά δραστήριες. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο, με τη σειρά του, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες γυναίκες, το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Θηλασμός. Ο θηλασμός μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστατευτική επίδραση.

Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχθεί ότι, προσφέρει μια προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο, περιέχουν μία ένωση τη σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν και αυτά με τη σειρά τους, να βοηθήσουν στην πρόληψη. Γι αυτό και η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Ακόμα, μελέτες έχουν δείξει ότι, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ανταγωνίζονται αυτών των μούρων, διότι περιέχουν δύο είδη πολυφαινολών (αντιοξειδωτικά), που μπορεί να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Τέλος, το παράδοξο είναι ότι, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος φαίνεται να προσφέρει μόνο μια ελαφρά μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα